COVID-19 PANDEMIJA: SENYVO AMÅ½IAUS Å½MONIÅ² PATIRTYS SOCIALINÄ–S GLOBOS NAMUOSE (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2021)
Pastaruosius dvejus metus gyvename COVID-19 pandemijos lauke, iÅ¡gyvendami socialinÄ™ izoliacijÄ…, baimÄ™ uÅ¾sikrÄ—sti, uÅ¾krÄ—sti savo artimuosius ir nerimÄ… dÄ—l ateities. Vyraujanti pandemija daro didÅ¾iulÄ¯ poveikÄ¯ Ä¯vairiems kasdienio gyvenimo aspektams visame pasaulyje. Globos namuose gyvenanÄiÅ³ senyvo amÅ¾iaus Å¾moniÅ³ patiriama socialinÄ— izoliacija kontaktuojant tik su Ä¯staigos personalu, nuotolinis bendravimas su artimaisiais, maÅ¾ino COVID-19 viruso plitimo rizikÄ…, taÄiau didino jÅ³ paÅ¾eidÅ¾iamumÄ…. Straipsnyje analizuojami globos namÅ³ gyventojÅ³ patiriami neigiami ir pozityvÅ«s iÅ¡gyvenimai lydimi emocijÅ³ kaitos karantino laikotarpiu. AtskleidÅ¾iami vidinio atsparumo Å¡altiniai, Å¡velninantys karantino pasekmes. IÅ¡ryÅ¡kinami Ä¯staigos darbuotojÅ³ ir gyventojÅ³ bendravimo lauke atrasti veiklos pokyÄiai, kurie apsiribojo senyvo amÅ¾iaus asmens gyvenamÄ…ja erdve, bet paÄ¯vairino senjorÅ³ kasdienÄ™ rutinÄ…. Tyrimo rezultatai atskleidÅ¾ia daugialypes senyvo amÅ¾iaus asmenÅ³ patirtis, iÅ¡gyvenamas globos namuose karantino laikotarpiu. Tai suteikia vertingÅ³ Ä¯Å¾valgÅ³ apie iÅ¡gyvenamas problemas dÄ—l asmeninÄ—s erdvÄ—s trÅ«kumo, izoliacijos, riboto judÄ—jimo bei Ä¯skaitant didÄ—jantÄ¯ netikrumÄ… dÄ—l to, kas laukia ateityje.
Keywords: COVID-19 pandemija; karantinas; socialinÄ—s globos namai; senyvo amÅ¾iaus Å¾mogus; patirtys