ABSOLVENTÅ² KOMPETENCIJÅ² ATITIKTIS DARBO RINKAI: ABSOLVENTÅ² INTERVIU TYRIMAS (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2021)
Tyrimo tikslas â€“ iÅ¡analizuoti Burnos prieÅ¾iÅ«ros studijÅ³ programÅ³ absolventÅ³ poÅ¾iÅ«rÄ¯ Ä¯ jÅ³ kompetencijÅ³ atitiktÄ¯ darbo rinkos poreikiams. Temai analizuoti buvo atlikta literatÅ«ros ir dokumentÅ³ analizÄ— bei kokybinis focus grupÄ—s interviu. Tokia analizÄ— leidÅ¾ia Ä¯sigilinti Ä¯ absolventÅ³ lÅ«kesÄius jÅ³ turimÅ³ profesiniÅ³ kompetencijÅ³ aspektu. Tyrimo rezultatai, gauti Å¡ios analizÄ—s pagrindu, suteikia studijÅ³ programoms dar didesnes tobulinimo Ä¯Å¾valgas. Apskritojo stalo diskusijos-interviu metu surinkti duomenys buvo Ä¯raÅ¡yti Ä¯ garso takelÄ¯ ir transkribuoti. Kokybinio tyrimo informantai: 7 Kolegijos absolventai, dirbantys odontologijos klinikose. IÅ¡analizavus empirinio tyrimo duomenis, taikant content analizÄ™, gauti rezultatai kategorijÅ³ pagrindu parodo tolygÅ³ balansavimÄ… tarp puikios kompetencijÅ³ atitikties ir galimos tobulÄ—jimo perspektyvos: â€žAbsolventÅ³ kompetencijÅ³ realizavimas darbo rinkoje rodo tinkamÄ… studentÅ³ profesinÄ¯ pa(si)rengimÄ…â€œ (11 informantÅ³ teiginiÅ³), â€žAbsolventÅ³ kompetencijÅ³ realizavimas darbo rinkoje nukreipia Ä¯ studijÅ³ kokybÄ—s tobulinimÄ…â€œ (11 informantÅ³ teiginiÅ³). IÅ¡ryÅ¡kÄ—jusi dar viena ne tokia gausi teiginiÅ³ kategorija â€“ â€žPoÅ¾iÅ«ris Ä¯ gydytojo odontologo padÄ—jÄ—jo profesijÄ… ir jos palyginimas su burnos higienisto profesijaâ€œ (7 informantÅ³ teiginiai). Pagal tyrimo teiginiÅ³ skaiÄiÅ³ diskusija-interviu koncentruojasi Å¡iose iÅ¡ kategorijÅ³ sudarytose pagrindinÄ—se subkategorijose: â€žTinkamas bendras praktinis pa(si)rengimasâ€œ (4 informantÅ³ teiginiai), â€žGebÄ—jimas asistuoti gydytojui odontologuiâ€œ (5 informantÅ³ teiginiai), â€žTobulintinos studijÅ³ sritys â€“ paskata nedideliems studijÅ³ programos pokyÄiamsâ€œ (4 informantÅ³ teiginiai). â€žAbsolventÅ³ pasiÅ«lymai norint pakeisti poÅ¾iÅ«rÄ¯ Ä¯ gydytojo odontologo padÄ—jÄ—jo profesijÄ…â€œ (4 informantÅ³ teiginiai). Kitose subkategorijose uÅ¾fiksuota maÅ¾esnÄ— (2â€“3) patvirtinanÄiÅ³ tyrimo dalyviÅ³ teiginiÅ³ koncentracija.
Keywords: kompetencijos; absolventai; burnos prieÅ¾iÅ«ra