SKATINAMIEJI SAKINIAI PAGAL TARINIO RAIÅ KOS BÅªDÄ„ A. ACHMATOVOS KÅªRYBOJE BEI VERTIMUOSE Ä® LIETUVIÅ² IR VOKIEÄŒIÅ² KALBAS (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2022)
Straipsnis skirtas palyginti skatinamuosius sakinius, randamus A. Achmatovos lyrikoje bei vertimuose Ä¯ lietuviÅ³ ir vokieÄiÅ³ kalbas. Straipsnis tÄ™stinis. Ankstesniame straipsnyje buvo nagrinÄ—jami skatinamieji sakiniai A. Achmatovos kÅ«ryboje bei vertimuose pagal semantinÄ™ reikÅ¡mÄ™ (2018). Å iame straipsnyje nagrinÄ—jami skatinamieji sakiniai pagal tarinio raiÅ¡kos bÅ«dÄ…. Skatinimu gali bÅ«ti palinkÄ—jimas, Ä¯sakymas, meldimas, praÅ¡ymas, kvietimas (raginimas), patarimas, leidimas ir sutikimas, priekaiÅ¡tas, grasinimas, prakeiksmas, sprendimas (potvarkis). Tarinys skatinamuose sakiniuose atlieka pagrindinÄ¯ vaidmenÄ¯ reiÅ¡kiant Å¡ias emocijas. Straipsnyje aptarti gausiausiÅ³ skatinimo grupiÅ³ pavyzdÅ¾iai â€“ tai palinkÄ—jimas, Ä¯sakymas, meldimas, praÅ¡ymas. Darbe remtasi rusÅ³, lietuviÅ³, vokieÄiÅ³ mokslininkÅ³ teorine medÅ¾iaga. PavyzdÅ¾iais parodoma, kaip Ä¯manoma tiksliai, nekeiÄiant semantinÄ—s reikÅ¡mÄ—s, iÅ¡versti eilÄ—raÅ¡tÄ¯, su kokiais iÅ¡Å¡Å«kiais susiduria vertÄ—jas, kai daugelis Å¾odÅ¾iÅ³ Ä¯vairiose kalbose nesutampa ne tik pagal reikÅ¡mÄ™, bet ir stilistiniu tonu, garsine struktÅ«ra bei kitomis iÅ¡raiÅ¡kos galimybÄ—mis. Tyrimams buvo panaudota medÅ¾iaga iÅ¡ Å¡iÅ³ kÅ«riniÅ³: A. Achmatova. ErÅ¡kÄ—tis Å¾ydi â€“ Ð¨Ð¸Ð¿Ð¾Ð²Ð½Ð¸Ðº Ñ†Ð²ÐµÑ‚Ñ‘Ñ‚ [1]; A. Achmatova. Poem ohne Held. Poeme und Gedichte russisch und deutsch.[2]; A. Achmatova. Im Spiegelland: AusgewÃ¤hlte Gedichte [3].
Keywords: skatinamieji sakiniai; A.Achmatovos kÅ«ryba; vertimai lietuviÅ³ ir vokieÄiÅ³ k.; tarinio raiÅ¡kos bÅ«das