BENDROSIOS PRAKTIKOS SLAUGYTOJÅ² DARBO VIETOS PSICHOSOCIALINIS KLIMATAS (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2022)
Asmens sveikatos prieÅ¾iÅ«ros Ä¯staigÅ³ darbuotojai susiduria su sudÄ—tingomis psichosocialinio darbo sÄ…lygomis. YpaÄ daug Ä¯tampos ir streso profesinÄ—je veikloje patiria bendrosios praktikos slaugytojai. Jie darbe susiduria ir su Ä¯vairiomis psichosocialinÄ—mis problemomis: patiriama psichologinÄ— ar net fizinÄ— agresija, dÄ—l didelio krÅ«vio trÅ«ksta personalo darbuotojÅ³, didelis slaugomÅ³ pacientÅ³ skaiÄius, darbas su sunkiais pacientais, neiÅ¡vengiamas susidÅ«rimas su slaugomÅ³ pacientÅ³ mirtimi, rizika uÅ¾sikrÄ—sti infekcinÄ—mis ligomis ir pan. Straipsnyje pristatomo tyrimo tikslas â€“ atskleisti bendrosios praktikos slaugytojÅ³ darbo vietos psichosocialinÄ¯ klimatÄ…. Tyrime dalyvavo 300 Kauno miesto asmens sveikatos Ä¯staigose dirbanÄiÅ³ bendrosios praktikos slaugytojÅ³. Pasirinkta kiekybinio tyrimo strategija. Tyrimo duomenÅ³ rinkimui taikyta anketinÄ— apklausa. DuomenÅ³ analizei naudota apraÅ¡omosios statistikos skaiÄiavimai ir statistiniÅ³ duomenÅ³ apdorojimo programa â€žMicrosoft Office Excel 2019â€œ programa. Tyrimo rezultatai atskleidÄ—, kad dauguma slaugytojÅ³ darbe susiduria su veiksniais, turinÄiais neigiamÄ… poveikÄ¯ jÅ³ fizinei sveikatai. Å ie veiksniai susijÄ™ su dideliu darbo krÅ«viu, sparÄiu darbo tempu, keliamais aukÅ¡tais reikalavimais. Penktadalis tyrimo dalyviÅ³ teigia dirbantys virÅ¡valandÅ¾ius. DidÅ¾ioji dalis slaugytojÅ³ teigia dirbantys ergonomiÅ¡koje aplinkoje, taÄiau treÄdalis jÅ³ nÄ—ra patenkinti darbo aplinka â€“ maÅ¾os palatos, senos, nefunkcionalios lovos ir pan. Daugiau nei pusÄ— slaugytojÅ³ darbinÄ—je veikloje yra turÄ—jÄ™ nesaugÅ³ kontaktÄ… su biologinÄ—mis medÅ¾iagomis, daugiau nei treÄdalis jÅ³ yra patyrÄ™ neigiamÄ… dezinfekciniÅ³ priemoniÅ³ poveikÄ¯ â€“ rankÅ³ odos iÅ¡sausÄ—jimÄ…, sutrÅ«kinÄ—jimÄ…, kvÄ—pavimo takÅ³ dirginimÄ…, nosies uÅ¾gulimÄ…, ÄiaudulÄ¯ ir akiÅ³ grauÅ¾imÄ…. Labiausiai slaugytojams psichologinÄ™ Ä¯tampÄ… keliantys veiksniai susijÄ™ su mirÅ¡tanÄiÅ³ ligoniÅ³ slaugymu, bendravimu su pacientais ir jÅ³ artimaisiais, medicininÄ—s klaidos baimÄ—, Å¾emas darbo atlygis ir neuÅ¾tikrintumas dÄ—l ateities.
Keywords: slaugytojai; psichosocialinis darbo klimatas; psichosocialinÄ—s rizikos; asmens sveikatos prieÅ¾iÅ«ros Ä¯staiga