BIBLIOTEKOJE DIRBANÄŒIÅ² ASMENÅ² KOMPIUTERIZUOTOS DARBO VIETOS ERGONOMIÅ KUMAS IR SU JUO SUSIJÄ˜ SVEIKATOS SUTRIKIMAI (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2022)
KaulÅ³ ir raumenÅ³ sistemos sutrikimai, ypaÄ peÄiÅ³, kaklo bei apatinÄ—s nugaros dalies skausmas, yra daÅ¾niausi biuro darbuotojÅ³ nusiskundimai visame pasaulyje. Ne iÅ¡imtis ir bibliotekose dirbantys asmenys, kurie nemaÅ¾Ä… darbo dienos dalÄ¯ praleidÅ¾ia atlikdami uÅ¾duotis kompiuteriu. Nugaros skausmas yra viena iÅ¡ labiausiai sekinanÄiÅ³ bÅ«kliÅ³, sukelianÄiÅ³ nerimÄ…, diskomfortÄ… ir negaliÄ…, neigiamai veikia asmens psichinÄ™ gerovÄ™, efektyvumÄ… atliekant kasdienes veiklas, maÅ¾ina darbo produktyvumÄ…. Tinkamos darbo vietos ergonomikos uÅ¾tikrinimas gali padÄ—ti iÅ¡vengti su darbu susijusiÅ³ sveikatos sutrikimÅ³. Tyrimo tikslas â€“ nustatyti bibliotekoje dirbanÄiÅ³ asmenÅ³ kompiuterizuotos darbo vietos ergonomiÅ¡kumÄ… ir su juo susijusius sveikatos sutrikimus. Atlikta Kauno regiono vieÅ¡osiose bibliotekose dirbanÄiÅ³ asmenÅ³ anketinÄ— apklausa. Apklausa atlikta vykdant Kauno vieÅ¡osios bibliotekos inicijuotÄ… projektÄ… â€žKauno regiono vieÅ¡Å³jÅ³ bibliotekÅ³ darbuotojÅ³ sveikatos stiprinimasâ€œ, kurio partneris buvo Kauno kolegijos Medicinos fakultetas.. RespondentÅ³ darbo kompiuteriu patirtis buvo vidutiniÅ¡kai 14,3 Â± 5,5 metÅ³, per dienÄ… dirbdami kompiuteriu jie uÅ¾trukdavo 4,4 Â± 2,3 val. Dauguma respondentÅ³ savo darbo vietos ergonomiÅ¡kumÄ… vertino teigiamai, taÄiau pagrindinÄ— pastebÄ—ta darbo vietos problema (64 proc.) â€“ nuo Å¡viesos Å¡altiniÅ³, langÅ³ ar Å¡viesiÅ³ sienÅ³ atspindÅ¾iÅ³ neapsaugotas ekranas. 60 proc. respondentÅ³ sveikatos pablogÄ—jimÄ… siejo su darbu kompiuteriu. DaÅ¾niausiai respondentai nurodÄ— pablogÄ—jusÄ¯ regÄ—jimÄ… (68 proc.), kaklo ir peÄiÅ³ lanko Ä¯tampÄ… bei skausmÄ… (74 proc.). 57 proc. respondentÅ³ savo sveikatÄ… vertino vidutiniÅ¡kai. IÅ¡vados. Kauno regiono vieÅ¡Å³jÅ³ bibliotekÅ³ darbuotojai kompiuterizuotos darbo vietos ergonomiÅ¡kumÄ… vertino teigiamai, taÄiau daugiau nei pusÄ— jÅ³ paminÄ—jo patiriantys kaklo ir peÄiÅ³ lanko Ä¯tampÄ… bei skausmÄ…, nurodÄ— suprastÄ—jusiÄ… regÄ—jimo funkcijÄ….
Keywords: sÄ—dimas darbas; darbas kompiuteriu; ergonomika; kaklo skausmas