Å ALIES FINANSINIO SAUGUMO POVEIKIS PAJAMÅ² NELYGYBEI (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2022)
Å alies finansinis saugumas sudÄ—tingas ir daugiakomponentis reiÅ¡kinys, kuris gali bÅ«ti apibrÄ—Å¾iamas kaip Å¡alies gebÄ—jimas apsaugoti savo finansÅ³ sistemÄ… nuo vidiniÅ³ ir iÅ¡oriniÅ³ grÄ—smiÅ³, uÅ¾tikrinti jos plÄ—trÄ… ir ekonomikos augimÄ… ilgalaikÄ—je perspektyvoje, nepaÅ¾eidÅ¾iant Å¡alies finansinio suverenumo. Diskusijos apie Å¡alies finansinÄ¯ saugumÄ…, jo reikÅ¡mÄ™ ekonomikos augimui ir tvarumui ypaÄ suintensyvÄ—jo po 2008 m. finansÅ³ krizÄ—s. VÄ—liau Å¡ios srities tyrimÅ³ proverÅ¾Ä¯ paskatino 2020 m. pasaulinÄ— pandemija, o 2022 m. geopolitinÄ—s situacijos pokyÄiai ir su tuo Ä¯sisijÄ™ nauji iÅ¡Å¡Å«kiai tapo postÅ«miu daugiau dÄ—mesio skirti Å¡alies finansinio saugumo palaikymo priemoniÅ³ efektyvumui. DidÄ—jant nestabilumui regione Å¡alies finansinio saugumo tendencijos tampa glaudÅ¾iai susijusios su darbo jÄ—gos ir verslo lankstumu, gebÄ—jimu sparÄiai prisitaikyti, persiorientuoti, diversifikuoti savo veiklÄ… ir tokiu bÅ«du uÅ¾sitikrinti iÅ¡likimÄ…. Kita vertus, sparÄiai auganti migracija, infliacija, nedarbo lygis didina ir socioekonominiÅ³ problemÅ³ mastÄ…. Å alims tenka sprÄ™sti skurdo, auganÄio socialinÄ—s rizikos grupei priskiriamÅ³ asmenÅ³ skaiÄiaus, pajamÅ³ nelygybÄ—s ir kitas problemas, reikalaujanÄias papildomo finansavimo. Daugelyje Å¡aliÅ³ pajamÅ³ nelygybÄ— ilgalaikÄ—je perspektyvoje pasiÅ¾ymi augimo tendencijomis. Pastebima, kad ne tik nuolatos auga atotrÅ«kis tarp 10 proc. turtingiausiÅ³ ir 10 proc. skurdÅ¾iausiÅ³ gyventojÅ³ pajamÅ³, bet taip pat turtingiausiÅ³jÅ³ pajamos auga greiÄiau nei skurdÅ¾iausiÅ³jÅ³. PajamÅ³ nelygybÄ—s problemai gilÄ—jant pripaÅ¾Ä¯stama, kad rinka pati savaime nÄ—ra pajÄ—gi uÅ¾tikrinti tolygaus pajamÅ³ pasiskirstymo, todÄ—l Å¡is uÅ¾davinys tenka valstybei. Å iame straipsnyje pristatomo tyrimo tikslas â€“ Ä¯vertinti Å¡alies finansinio saugumo poveikÄ¯ pajamÅ³ nelygybei. Tyrimo metu naudojama kvantilinÄ— regresinÄ— analizÄ—, kuri leidÅ¾ia Ä¯vertinti Å¡alies finansinio saugumo poveikÄ¯ skirtinguose pajamÅ³ nelygybÄ—s lygiuose. Tyrimo rezultatai atskleidÄ—, kad Å¡alies finansinis saugumas didina atotrÅ«kÄ¯ tarp Å¾emiausias ir aukÅ¡Äiausias pajamas gaunanÄiÅ³ gyventojÅ³, tai atvejais kai pajamÅ³ nelygybÄ— yra Å¾emesnio nei vidutinis lygis.
Keywords: Å¡alies finansinis saugumas; pajamÅ³ nelygybÄ—; agreguotas finansinio saugumo indeksas