APSKAITININKÅ² DARBO LAIKO YPATUMAI: NACIONALINIO BENDRÅ²JÅ² FUNKCIJÅ² CENTRO ATVEJIS (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2022)
ApskaitininkÅ³ darbo laiko analizÄ— yra svarbi vertinant jÅ³ dienos darbo krÅ«vÄ¯, kur derinamas Å¾mogaus darbas, darbas su informacinÄ—mis sistemomis ir numatomos perspektyvos galimai robotizacijai. Straipsnyje apÅ¾velgta mokslinÄ— literatÅ«ra, kurioje analizuojama darbo laiko teoriniÅ³ ir praktiniÅ³ tyrimÅ³ specifika, raktiniÅ³ apskaitos rodikliÅ³ naudojimas apskaitos departamento valdymo veikloje bei apskaitininko pareigybÄ—s darbo ypatumai. Siekiant sutaupyti lÄ—Å¡Å³ bei projektuoti efektyvesnÄ™ plÄ—trÄ…, apskaitos procesai organizacijoje centralizuojami vieni iÅ¡ pirmÅ³jÅ³. Tiriama organizacija Nacionalinis bendrÅ³jÅ³ funkcijÅ³ centras (toliau â€“ NBFC) buvo Ä¯kurta 2018 metais ir Å¡iuo metu teikia personalo administravimo ir buhalterinÄ—s apskaitos paslaugas 240 Lietuvos Respublikos Vyriausybei pavaldÅ¾iÅ³ valstybÄ—s Ä¯staigÅ³. Centralizuojant valstybÄ—s Ä¯staigÅ³ personalo administravimo ir buhalterinÄ—s apskaitos procesus siekiama uÅ¾tikrinti didesnÄ¯ jÅ³ efektyvumÄ…, kokybÄ™ ir greitesnÄ¯ vykdymÄ…. Pradinis darbo laiko tyrimas iÅ¡grynino apskaitininkÅ³ atliekamÅ³ rutininiÅ³ procesÅ³ laikÄ… ir trukdÅ¾ius. Tyrime naudotas dienos fiksavimo Å¾iniaraÅ¡ÄiÅ³ metodas. Pirmas tyrimo etapas buvo pradÄ—tas 2021 m. rugsÄ—jo 1 d. Å iame tyrimo etape dalyvavo darbuotojai, atliekantys turto, gautinÅ³ ir mokÄ—tinÅ³ sumÅ³, mokÄ—jimÅ³ ir darbo uÅ¾mokesÄio apskaitos funkcijas. Straipsnyje pateikiami tik turto apskaitos funkcijos analizÄ—s rezultatai. PastebÄ—ta, kad Kauno grupÄ— iÅ¡siskiria savo specifika, todÄ—l jÄ… siÅ«loma analizuoti atskirai, kitÅ³ grupiÅ³ apibendrinti tyrimai straipsnyje yra lyginami. Gauti rezultatai iÅ¡grynino poreikÄ¯ apibrÄ—Å¾ti apskaitos funkcijÅ³ valdymui naudotinas rodikliÅ³ grupes: savalaikiÅ¡kumo, kokybÄ—s bei bendrÅ³ rodikliÅ³ grupÄ™; atitinkamus naudingus rodiklius, tokius kaip laikas, skirtas suvesti turto pirkimus ir pardavimus; laikas skirtas uÅ¾daryti tam tikras operacijas; skaiÄius ar procentinÄ— aptiktÅ³ klaidÅ³ iÅ¡raiÅ¡ka; skaiÄius ar procentinÄ— dirbtÅ³ virÅ¡valandÅ¾iÅ³ iÅ¡raiÅ¡ka bei kt. Tolesniam tyrimui siÅ«loma detali tam tikrÅ³ procesÅ³ grafinÄ— analizÄ—. Taip pat organizacijai rekomenduojama aiÅ¡kiai identifikuoti ir nubraiÅ¾yti Ä¯takÄ… daranÄiÅ³ veiksniÅ³, reikÅ¡mingÅ³ tam tikrÅ³ atskirÅ³ apskaitos funkcijÅ³ produktyvumui ir rezultatyvumui gerinti bei tolesnei plÄ—trai, schemÄ….
Keywords: apskaitininkas; centralizavimas; darbo laiko analizÄ—; rodikliai