SVEIKATOS PRIEÅ½IÅªROS Ä®MONIÅ² VEIKLOS VERTINIMO METODÅ² TAIKYMO GALIMYBÄ–S (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2022)
Å iuo metu sveikatos prieÅ¾iÅ«ros Ä¯monÄ—s veikia itin dinamiÅ¡koje aplinkoje, kuri verÄia Ä¯mones prisitaikyti prie nuolat besikeiÄianÄiÅ³ aplinkos sÄ…lygÅ³. Ä®moniÅ³ veiklos vertinimas ilgÄ… laikÄ… buvo suprantamas kaip viena iÅ¡ valdymo funkcijÅ³, taÄiau Å¡iuo metu jis analizuojamas kaip savarankiÅ¡kai besivystanti mokslo Å¡aka. Norint Ä¯vertinti sveikatos prieÅ¾iÅ«ros Ä¯moniÅ³ veiklos rezultatus, labai svarbu taikyti tinkamus veiklos vertinimo metodus. Å iame straipsnyje analizuojami dviejÅ³ veiklos vertinimo metodÅ³: subalansuotÅ³ rodikliÅ³ (angl. BSC) metodo ir Europos kokybÄ—s vadybos fondo (angl. EFQM) tobulumo modelio pritaikymo galimybÄ—s, vertinant sveikatos prieÅ¾iÅ«ros Ä¯monÄ™ â€žXâ€œ. Vertinant UAB â€žXâ€œ veiklÄ… Å¡iais veiklos vertinimo metodais, analizuojami Ä¯vairÅ«s nefinansiniai ir finansiniai rodikliai, kurie suteikia naudingÄ… informacijÄ… Ä¯monÄ—s savininkams ir vadovams, priimant svarbius valdymo sprendimus, skatinant vidiniÅ³ procesÅ³ plÄ—trÄ…, didinant darbuotojÅ³ motyvacijÄ… tobulÄ—ti, nes norint tinkamai valdyti Ä¯monÄ™, stiprinti pozicijas konkurentÅ³ atÅ¾vilgiu, reikia Ä¯vertinti Ä¯monÄ—s veiklÄ….
Keywords: sveikatos prieÅ¾iÅ«ros Ä¯monÄ—s; veiklos vertinimas; subalansuotÅ³ rodikliÅ³ metodas; EFQM tobulumo modelis