EUROPOS Å ALYS PER COVID-19 PANDEMIJÄ„ 2020â€“2021 METAIS (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2022)
Straipsnyje apraÅ¡omas 16 Europos Å¡aliÅ³ COVID-19 pandemijos tyrimas pagal Å¡iuos rodiklius: naujus uÅ¾sikrÄ—timo atvejus, hospitalizacijÄ…, mirtingumÄ…, valstybiÅ³ taikyto apribojimÅ³ grieÅ¾tumÄ…, vakcinuotos populiacijos dydÄ¯ ir BVP. Tyrimu siekta patikrinti numanomÄ… dÄ—sningumÄ… â€“ labiausiai mediciniÅ¡kai nukentÄ—jusios Å¡alys greiÄiausiai taikys grieÅ¾tesnius apribojimus, o tai nulems didesnius ekonominius nuostolius. Be to, tyrimu siekta nustatyti vakcinacijos poveikÄ¯ minÄ—tiems rodikliams, taip pat Ä¯vertinti Lietuvos pandemijos rodiklius europiniame kontekste. Tyrimo rezultatai rodo, kad nors 2020 m. egzistuoja aiÅ¡ki apribojimÅ³ grieÅ¾tumo ir BVP nuosmukio priklausomybÄ—, 2021 m. grieÅ¾Äiausius apribojimus taikiusios Å¡alys demonstruoja aukÅ¡Äiausius (prognozuotino) BVP kilimo rezultatus, todÄ—l darytina iÅ¡vada, kad apribojimÅ³ grieÅ¾tumas neturi Ä¯takos valstybiÅ³ BVP pokyÄiui ir pastarÄ…jÄ¯ rodiklÄ¯ nulemia kiti veiksniai. Vakcinacijos veiksnys neturÄ—jo pandemijos eigos perlauÅ¾imo vaidmens naujÅ³ atvejÅ³, hospitalizacijos, mirtingumo ir apribojimÅ³ grieÅ¾tumo rodikliuose. Lietuva pagal daugumÄ… tirtÅ³ rodikliÅ³ panaÅ¡i Ä¯ Vidurio Europos Å¡alis, taÄiau hospitalizacijos dydÅ¾iu 2020 m. itin ryÅ¡kiai iÅ¡siskiria iÅ¡ visÅ³ tirtÅ³ Å¡aliÅ³. Å io rodiklio atotrÅ«kis nuo kitÅ³ artimiausiÅ³ Å¡aliÅ³ yra toks didelis, kad reikalauja atskiro paaiÅ¡kinimo. Lietuva taip pat demonstravo didelÄ¯ mirtingumo rodiklÄ¯ 2021 metais.
Keywords: COVID-19 pandemija; COVID-19 hospitalizacija; COVID-19 mirtingumas; Lietuva COVID-19; COVID-19 apribojimai; COVID-19 vakcinacija