STUDIJÅ² IR DARBO DERINIMAS STUDIJUOJANT KOLEGIJOJE: DÄ–STYTOJÅ² POÅ½IÅªRIS (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2022)
DidelÄ— dalis aukÅ¡tÅ³jÅ³ mokyklÅ³ studentÅ³ studijÅ³ metu dirba. Poreikis dirbti studijÅ³ metu daÅ¾niausiai grindÅ¾iamas noru turÄ—ti savo pinigÅ³, padengti pragyvenimo iÅ¡laidas, uÅ¾megzti kontaktus su potencialiais darbdaviais, Ä¯gyti darbinÄ—s patirties, plÄ—toti socialinius ir asmeninius gebÄ—jimus. TaÄiau siekis suderinti darbÄ… ir studijas neretai turi neigiamÅ³ pasekmiÅ³ â€“ nukenÄia studentÅ³ sveikata, asmeninis, socialinis gyvenimas, kyla su studijÅ³ kokybe susijusiÅ³ sunkumÅ³. Straipsnyje pristatomo tyrimo tikslas yra atskleisti dÄ—stytojÅ³ poÅ¾iÅ«rÄ¯ Ä¯ koleginiÅ³ studijÅ³ metu dirbanÄiÅ³ studentÅ³ studijÅ³ ir darbo derinimÄ…. Tyrime dalyvavo 119 dÄ—stytojÅ³, dirbanÄiÅ³ Kauno ir Vilniaus kolegijose bei KlaipÄ—dos valstybinÄ—je kolegijoje. Taikytas duomenÅ³ rinkimo metodas â€“ internetinÄ— apklausa raÅ¡tu; duomenÅ³ analizÄ—s metodai â€“ apraÅ¡omosios statistikos skaiÄiavimo ir grupiÅ³ lyginimo metodai. Tyrimo rezultatai atskleidÄ—, kad didÅ¾iosios dalies tyrime dalyvavusiÅ³ dÄ—stytojÅ³ poÅ¾iÅ«ris Ä¯ dirbanÄius studentus yra teigiamas, t. y., jie vienodai dirba tiek su dirbanÄiais, tiek su nedirbanÄiais studentais, lanksÄiai Å¾iÅ«ri Ä¯ dirbanÄius studentus. Nustatyta, kad didesnÄ¯ darbo staÅ¾Ä… turintys dÄ—stytojai yra linkÄ™ daÅ¾niau manyti, kad darbas gali trukdyti sÄ—kmingoms studijoms, studentai turÄ—tÅ³ teikti prioritetÄ… studijoms, o ne darbui. DÄ—stytojÅ³ poÅ¾iÅ«riu, studentai turÄ—tÅ³ dirbti ne daugiau nei 0.25â€“0.5 etato bei dirbti su studijuojama specialybe susijusioje srityje. Nustatyta, kad didÅ¾ioji dalis dÄ—stytojÅ³ mano, kad darbo patirtis studijuojant padidina darbo pasirinkimo galimybes bei dirbant studijÅ³ metu atsiranda galimybÄ— uÅ¾megzti naujus kontaktus darbo rinkoje.
Keywords: darbo ir studijÅ³ derinimas; dÄ—stytojÅ³ poÅ¾iÅ«ris Ä¯ dirbanÄius studentus; koleginÄ—s studijos