TÄ–VÅ², AUGINANÄŒIÅ² VAIKÄ„ SU AUTIZMO SPEKTRO SUTRIKIMAIS, PATIRIAMI SUNKUMAI (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2022)
Vaiko negalia be biomedicininiÅ³ ir sveikatos sutrikimÅ³, apima psichologinius, socialinius, ekonominius vaiko ir Å¡eimos gyvenimo aspektus. Å eima, auginanti vaikÄ… su negalia, yra veikiama Ä¯prastiniÅ³ (natÅ«ralus Å¡eimos vystymasis) ir papildomÅ³ (vaiko negalia, kaip neplanuotas Ä¯vykis) stresoriÅ³. Vaiko negalia apriboja darbinÄ—s, socialinÄ—s veiklos ir rekreacines galimybes, taip pat apsunkina Å¡eimos adaptacines ir funkcionavimo galimybes. TÄ—vai, auginantys vaikÄ… su autizmo spektro sutrikimais, susiduria su daugybe iÅ¡Å¡Å«kiÅ³, pokyÄiÅ³ ir sudÄ—tingÅ³ situacijÅ³. Straipsnio tikslas â€“ nustatyti tÄ—vÅ³, auginanÄiÅ³ vaikÄ… su autizmo spektro sutrikimais, patiriamus sunkumus. Tyrime dalyvavo 5 tÄ—vai, auginantys vaikÄ… / -us su autizmo spektro sutrikimais. Tyrimo objektas â€“ tÄ—vÅ³, auginanÄiÅ³ vaikÄ… su autizmo spektro sutrikimais, patiriami sunkumai. Tyrimui atlikti pasirinktas kokybinio tyrimo metodas, kurio metu duomenys rinkti naudojant pusiau struktÅ«ruotÄ… interviu. Tyrimo duomenÅ³ analizÄ— atskleidÄ—, kad tyrime dalyvavÄ™ tÄ—vai, auginantys vaikÄ… / -us su autizmo spektro sutrikimais, patiria Ä¯vairius sunkumus. DÄ—l padidÄ—jusiÅ³ iÅ¡laidÅ³ vaiko prieÅ¾iÅ«rai, Å¡eimai tenka riboti iÅ¡laidas kitose srityse, ne visos medicinos, ugdymo, socialinÄ—s paslaugos, skirtos vaikams su autizmo spektro sutrikimais, yra finansiÅ¡kai prieinamos. Tyrime dalyvavÄ™ tÄ—vai dÄ—l visuomenÄ—s, socialiniÅ³ paslaugÅ³ ir sveikatos prieÅ¾iÅ«ros Ä¯staigÅ³ specialistÅ³ tolerancijos stokos, artimÅ³jÅ³ atstÅ«mimo, patiria socialinÄ™ izoliacijÄ… ir vieniÅ¡umo jausmÄ…. Informantai teigÄ—, kad dÄ—l nuolatinÄ—s vaiko prieÅ¾iÅ«ros profesinei veiklai ir tobulÄ—jimui pritrÅ«ksta laiko. InformantÅ³ pasisakymai rodo, kad COVID - 19 pandemijos metu sunku buvo derinti nuotolinÄ¯ darbÄ…, vaikÅ³ prieÅ¾iÅ«rÄ… ir ugdymÄ…. Tyrime dalyvavÄ™ tÄ—vai patiria nuolatinÄ¯ stresÄ… dÄ—l vaiko prieÅ¾iÅ«ros ir jo ateities.
Keywords: tÄ—vÅ³ patiriami sunkumai; negalia; autizmo spektro sutrikimai (ASS)