COVID-19 TEISINIÅ² APRIBOJIMÅ² VERTINIMAS: LIETUVOS GYVENTOJÅ² POÅ½IÅªRIS (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2022)
2020 metÅ³ kovo 11 dienÄ… PasaulinÄ— sveikatos organizacija dÄ—l COVID-19 paskelbÄ— pasaulinÄ™ pandemijÄ…. Nuo COVID-19 iki 2022 m. spalio mÄ—n. mirÄ— daugiau nei 6,5 milijono pasaulio gyventojÅ³. Ä®prastas socialinio gyvenimo ritmas visame pasaulyje buvo ir vis dar yra sutrikdytas. Å alys Ä—mÄ—si Å¾moniÅ³ judÄ—jimo, mokymosi, darbo sÄ…lygÅ³ keitimo taikant apribojimus. Pasaulio mokslininkai (Melo ir Soares (2020, AndrÃ© de Palma, Shaghayegh Vosough, Feixiong Liao, (2022) ir kt.) susitelkÄ— ne tik siekdami kuo skubiau sukurti vakcinÄ… nuo COVID-19, taÄiau ir vykdydami Ä¯vairius tyrimus, kurie apima Å¾moniÅ³ elgsenos analizÄ™, socialinÄ™ psichologinÄ™ sveikatÄ…, kitus aspektus, pakitus Ä¯prastoms socialinio gyvenimo sÄ…lygoms ir susidÅ«rus su grieÅ¾tais apribojimais. Ä®vairÅ«s atlikti moksliniai tyrimai rodo, kad apribojimÅ³ pasekmÄ—s yra paÄios Ä¯vairiausios â€“ nuo pablogÄ—jusios psichologinÄ—s savijautos, iki gyvenimo bÅ«do pasikeitimo, renkantis maÅ¾iau aktyvÅ³, uÅ¾daresnÄ¯ gyvenimo bÅ«dÄ…. PasikeitÄ— ir Å¾moniÅ³ apsipirkimo Ä¯proÄiai. Vis daÅ¾niau naudojamasi elektroniniÅ³ parduotuviÅ³ paslaugomis. Visa tai, bendrÄ…ja prasme, prisideda tiek prie socialiniÅ³, tiek ir prie ekonominiÅ³ pokyÄiÅ³ atsiradimo. Kita vertus, pavyzdÅ¾iui, Lietuvoje, susidÅ«rus su energetine krize, vyriausybÄ—s lygmeniu siÅ«loma nuotolinio darbo alternatyva, kaip galimybÄ— taupyti Å¾ymiai pabrangusiÅ³ energijos iÅ¡tekliÅ³ naudojimÄ…. Nuotolinio darbo Ä¯gÅ«dÅ¾iai daugeliui Lietuvos gyventojÅ³ susiformavo bÅ«tent COVID-19 apribojimÅ³ metu. Taigi galima teigti, kad COVID-19 metu taikytÅ³ apribojimÅ³ pasekmes galima vertinti ne vien tik neigiamai. Å iame straipsnyje yra pristatomi 2021 metais vykdyto Lietuvos gyventojÅ³ kiekybinio tyrimo duomenys. Tyrimo tikslas â€“ iÅ¡tirti, kaip Lietuvos gyventojai vertina COVID-19 teisinius apribojimus, kuriais buvo siekiama valdyti COVID-19 situacijÄ…. Gauti duomenys parodÄ—, kad Lietuvos gyventojai labai nevienareikÅ¡miÅ¡kai vertino GalimybiÅ³ paso Ä¯vedimÄ…, judÄ—jimo apribojimus, menkai pasitikÄ—jo valdÅ¾ios priimamais sprendimais, skirtais pandemijai valdyti.
Keywords: teisiniai apribojimai; gyvenimo bÅ«das; Lietuvos gyventojÅ³ COVID-19 teisiniÅ³ apribojimÅ³ vertinimas COVID-19; apribojimai