STUDENTÅ² TARPASMENINÄ–S KOMUNIKACIJOS RAIÅ KOS YPATUMAI STUDIJUOJANT PER COVID-19 PANDEMIJÄ„ (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2022)
SusidÅ«rus su COVID-19 pandemijos paskatintais pokyÄiais, pradÄ—ta iÅ¡ kitos perspektyvos Å¾velgti Ä¯ visuomenÄ—s komunikacinius procesus, Ä¯sigalÄ—jo virtualus bendravimas ir bendradarbiavimas. Virtuali komunikacija buvo pasitelkiama studijÅ³ procesui ir tapo kiekvieno studento kasdienybe: virtualiu tarpusavio bendravimu, paskaitomis, atsiskaitymais, vertinimo procesais bei informacijos sklaida ir net viso studijÅ³ proceso sampratos pokyÄiais. COVID-19 pandemijos sukeltÅ³ visuomeniniÅ³ pokyÄiÅ³ vykdomi tiriamieji procesai leidÅ¾ia teigti, jog Ä¯vairÅ«s komunikacijos lygmenys yra svarbÅ«s studijÅ³ procese, o tiesioginis sÄ…ryÅ¡is tarp studentÅ³ tarpasmeninÄ—s komunikacijos kitimo bei studijÅ³ kokybÄ—s nÄ—ra iki galo iÅ¡nagrinÄ—ta sritis. TodÄ—l itin svarbu iÅ¡siaiÅ¡kinti, kokiÄ… Ä¯takÄ… studentÅ³ tarpasmeninÄ—s komunikacijos pokyÄiai turi studijÅ³ procesui bei rezultatams. Å io tyrimo tikslas â€“ nustatyti Lietuvos studentÅ³ tarpasmeninÄ—s komunikacijos ypatumus COVID-19 pandemijos metu bei nustatyti Å¡ios komunikacijos Ä¯takÄ… studijoms. Tyrimui naudoti metodai: moksliniÅ³ Å¡altiniÅ³ analizÄ—, anketinÄ— apklausa. Tyrimo rezultatai atskleidÄ— akivaizdÅ¾iÄ… studentÅ³ tarpasmeninÄ—s komunikacijos bei studijÅ³ rezultatÅ³ pokyÄiÅ³ sÄ…sajÄ…. Nors studentai linkÄ™ nuolat pasitelkti socialinius tinklus kaip populiariausiÄ… tarpusavio ryÅ¡io kÅ«rimo priemonÄ™, dauguma apklaustÅ³jÅ³ pandemijos metu Ä¯vardijo labiau neigiamÄ… tarpasmeninÄ—s komunikacijos patirtÄ¯, nes susidÅ«rÄ— su sunkesniu informacijos Ä¯sisavinimu, gyvo bendravimo ir diskusijÅ³ trÅ«kumu, sudÄ—tingesne asmenybÄ—s saviraiÅ¡ka. Apklaustieji pastebÄ—jo ir daÅ¾nesnes psichologines problemas: baimÄ™ bendrauti pirmuose susitikimuose, depresijos poÅ¾ymius, studentÅ³, kaip grupÄ—s nariÅ³, nepakankamÄ… Ä¯vertinimÄ… tarp bendraamÅ¾iÅ³. ApklaustÅ³jÅ³ atsakymÅ³ tendencijos rodo, jog tarpusavio bendravimo pokyÄiÅ³ poveikÄ¯ studijÅ³ procesui ir rezultatams studentai daÅ¾niausiai linkÄ™ vertinti kaip turintÄ¯ vidutinÄ¯ arba gana stiprÅ³ poveikÄ¯. Tarpusavio bendravimo daÅ¾numas veikia kaip reikÅ¡mingas motyvacinis veiksnys, bÅ«tinas sÄ—kmingam studijÅ³ procesui. Tik nedidelÄ— dalis apklausoje dalyvavusiÅ³ pastebÄ—jo teigiamus komunikacijos patirties ypatumus: sustiprÄ—jusÄ¯ komandinÄ¯ bendravimÄ…, lengvesnÄ¯ ir greitesnÄ¯ problemÅ³ sprendimÄ…, darbo procesÄ…. Ä®vardydami, kokiÄ… komunikacijÄ… Ä¯sivaizduoja kaip tinkamiausiÄ… tarp studentÅ³, daÅ¾niausiai apklaustieji minÄ—jo miÅ¡rÅ³ komunikacijos bÅ«dÄ….
Keywords: tarpasmeninÄ— komunikacija; COVID-19 pandemija; aukÅ¡tasis mokslas; studentÅ³ komunikacija