Å½aliosios bankÅ³ transformacijos vertinimas: Lietuvos atvejis (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2023)
BankÅ³ sektorius, bÅ«damas finansiniÅ³ srautÅ³ skirstytoju, turi sparÄiai skatinti Å¾aliÄ…jÄ… modernizacijÄ…, dÄ—l to jÅ³ Å¾alioji transformacija yra labai reikÅ¡minga. Bankai Å¡iÄ… atsakomybÄ™ priima kaip reguliavimo sistemos dalÄ¯, todÄ—l jie privalo vertinti ir stebÄ—ti investicijÅ³ daromÄ… poveikÄ¯ aplinkai. Tai Ä¯pareigoja teikti rinkai naujoviÅ¡kus finansinius produktus, kurti klientÅ³ konsultavimo ir prieÅ¾iÅ«ros instrumentus. Lietuva yra parengusi Å½aliÅ³jÅ³ finansÅ³ plÄ—tros strategijÄ… ir veiksmÅ³ planÄ… 2023â€“2026 m. (LFM 2021; 2023) ir siekia tapti Å¾aliÅ³jÅ³ finansÅ³ plÄ—tros lydere regione. Taigi bankÅ³, veikianÄiÅ³ Lietuvoje, Å¾alioji transformacija turÄ—tÅ³ bÅ«ti ypaÄ sparti. Akademiniame kontekste matyti, kad nepakanka instrumentÅ³, kuriuos pasitelkus bÅ«tÅ³ galima vertinti bankÅ³ Å¾aliÄ…jÄ… transformacijÄ…. Remiantis tokiu iÅ¡oriniu kontekstu, Å¡io tyrimo tikslas yra iÅ¡gryninti bankÅ³ veiksmus pereinant prie Å¾aliÅ³jÅ³ finansÅ³, tyrimo objektu pasirenkant vieÅ¡ai skelbiamas tvarumo ataskaitas. Straipsnyje pateikiami Å¾aliosios transformacijos vertinimo kriterijai ir pagal juos Ä¯vertinama keturiÅ³ didÅ¾iausiÅ³ Lietuvoje veikianÄiÅ³ bankÅ³ Å¾alioji veikla, iÅ¡analizavus jÅ³ paskutinÄ—se tvarumo ataskaitose teikiamÄ… informacijÄ…. Buvo iÅ¡kelti uÅ¾daviniai:  apÅ¾velgti bankÅ³ veiklos Å¾aliÄ…jÄ¯ reguliavimÄ…, susisteminti Å¾aliojo vertinimo kriterijus ir  Ä¯vertinti pagal tai atrinktÅ³ bankÅ³ veiklos darnumo ataskaitose pateikiamÄ… informacijÄ….  Vertinant bankÅ³ pateiktus duomenis, buvo taikomi Å¡ie metodai: mokslinÄ—s literatÅ«ros sisteminimas, Bloomberg duomenÅ³ bazÄ—s statistiniÅ³ duomenÅ³ analizÄ— ir lyginamoji analizÄ—. Tyrimas atskleidÄ—, kad Skandinavijos Å¡aliÅ³ bankÅ³ grupÄ—s ataskaitose pateikta visa naujausia informacija, atsiÅ¾velgiant Ä¯ Ä¯vairias metodikas, taÄiau visi keturi bankai pasiÅ¾ymi labai atsargia strategija klientÅ³ transformavimo klausimu. Å iÄ… veiklÄ… bankai ketina stiprinti 2023 metais, nes privalÄ—s vieÅ¡ai skelbti savo Å¾aliojo turto rodiklius.
Keywords: tvarioji atskaitomybÄ—; Å¾aliosios transformacijos vertinimas; bankÅ³ sektorius; Å¾alieji finansai