SocialiniÅ³ paslaugÅ³ poreikio vertinimas iÅ¡ pasiÅ«los perspektyvos: PanevÄ—Å¾io miesto savivaldybÄ—s atvejis (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2023)
KeiÄiantis gyventojÅ³ amÅ¾iaus struktÅ«rai, keiÄiasi ir nusistovÄ—jusi gyventojÅ³ poreikiÅ³ struktÅ«ra. Augantis vyresnio amÅ¾iaus Å¾moniÅ³ skaiÄius kartu perdÄ—lioja ir visuomenÄ—s iÅ¡tekliÅ³ skirstymo prioritetus ekonomikos, politikos, socialinio solidarumo, sveikatos apsaugos, socialinÄ—s ekologijos srityse, suponuoja ir pakankamÄ… socialiniÅ³ paslaugÅ³ apimties, sudÄ—ties, kokybÄ—s uÅ¾tikrinimo poreikÄ¯. PanevÄ—Å¾io miesto savivaldybÄ—s iniciatyva inicijuotos gyventojÅ³ apklausos apie socialiniÅ³ paslaugÅ³ kokybÄ™ ir poreikÄ¯ savivaldybÄ—je rezultatai leido socialiniÅ³ paslaugÅ³ bÅ«klÄ™ charakterizuoti kaip nepateisinanÄiÄ… lÅ«kesÄiÅ³. AtsiÅ¾velgiant Ä¯  paslaugÅ³ tapsmo kontekstÄ…, Å¡iuo tyrimu siekta atskleisti situacijos socialiniÅ³ paslaugÅ³ sferoje vertinimÄ… iÅ¡ teikÄ—jÅ³ pozicijos. Tyrimo uÅ¾daviniai orientuoti Ä¯ socialiniÅ³ paslaugÅ³ teikÄ—jÅ³ poÅ¾iÅ«rio teikiamÅ³ paslaugÅ³ kokybÄ—s ir naujÅ³ Ä¯vedimo poreikio atÅ¾vilgiu atskleidimÄ…. Taikyti metodai: duomenÅ³ rinkimo â€“ interviu, duomenÅ³ apdorojimo â€“ apraÅ¡omoji turinio (content) analizÄ—. Tyrimo rezultatai: pozicija dÄ—l socialiniÅ³ paslaugÅ³ pasiÅ«los PanevÄ—Å¾io miesto savivaldybÄ—je iÅ¡siskyrÄ—. Viena vertus, pripaÅ¾inta, jog per pastaruosius 3 metus mieste stebimi pokyÄiai socialiniÅ³ paslaugÅ³ apimties ir struktÅ«ros poÅ¾iÅ«riu, nors, daÅ¾nu atveju, nulemti iÅ¡orinÄ—s aplinkos pokyÄiÅ³. Å ia prasme minÄ—tas ir augantis miesto savivaldybÄ—s â€“ kaip pokyÄiÅ³ iniciatorÄ—s â€“ vaidmuo. Kita vertus, tam tikrÅ³ sriÄiÅ³ specialistÅ³ trÅ«kumas, darbo krÅ«vis, emocinis perdegimas, personalo motyvacijos stoka, neefektyvus socialiniÅ³ paslaugÅ³ administravimas ir tarpinstitucinio bendradarbiavimo bei veiklos koordinavimo stoka Ä¯vadinti kaip sprÄ™stini pamatiniai klausimai, atsiremiantys Ä¯ kvestionuotinÄ… paslaugÅ³ kokybÄ™. Tyrimas atskleidÄ—, kad itin aktualu plÄ—sti socialinei prieÅ¾iÅ«rai priskiriamos pagalbos Ä¯ namus apimtis, socialinei globai â€“ dienos socialinÄ™ globÄ…, intensyvinti trumpalaikÄ™ ir ilgalaikÄ™ socialinÄ™ globÄ…. AiÅ¡kus poreikis plÄ—sti socialiniÅ³ Ä¯staigÅ³ veiklos sferÄ… nepastebÄ—tas. PasiÅ«los poÅ¾iÅ«riu deklaruojama nuostata â€“ esant poreikiui mieste teikti naujas socialines paslaugas, diferencijuoti Ä¯staigas pagal pajÄ—gumÄ… uÅ¾tikrinti jÅ³ kokybÄ™, Ä¯vertinus veiklos apimtis, kompetencijÄ…, iÅ¡teklius ir potencialÄ…. IÅ¡ryÅ¡kÄ—jo poreikis kurtis naujoms socialines paslaugas teikianÄioms Ä¯staigoms.
Keywords: socialinÄ—s paslaugos; poreikis; pasiÅ«la; paslaugÅ³ kokybÄ—