JuodÅ³jÅ³ serbentÅ³, avieÄiÅ³, aronijÅ³, obuoliÅ³ ir rabarbarÅ³ vyno distiliatÅ³ Å¡alutiniÅ³ fermentacijos produktÅ³, turinÄiÅ³ Ä¯takos gÄ—rimÅ³ saugai ir kokybei, tyrimai (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2023)
Vaisiai ir uogos â€“ nuo seno naudojama puiki Å¾aliava Ä¯vairiÅ³ gaiviÅ³jÅ³ gÄ—rimÅ³, sulÄiÅ³, vyno gamyboje. Pasaulyje vis daÅ¾niau analizuojamas vaisiÅ³ bei uogÅ³ potencialas, galimas jÅ³ panaudojimas distiliatÅ³, spiritiniÅ³ gÄ—rimÅ³ gamyboje. VaisiÅ³ spirito apibrÄ—Å¾imas ir reikalavimai pateikti Reglamente (EB) Nr. 110/2008).  Spiritai â€“ tai alkoholiniai gÄ—rimai, kuriÅ³ Å¾aliava yra naudojami vaisiai ar kitos cukraus turinÄios augalÅ³ dalys. Jie gaminami alkoholinÄ—s fermentacijos bÅ«du, o vÄ—liau distiliuojami. VaisiÅ³ uogÅ³ distiliatas yra ne tik vandens ir etanolio miÅ¡inys. Jis sudarytas iÅ¡ daugelio aromatiniÅ³ komponentÅ³, susidaranÄiÅ³ fermentacijos proceso metu ir nulemianÄio gÄ—rimo juslines savybes: skonÄ¯ bei aromatÄ…. Atlikto tyrimo tikslas â€“ iÅ¡analizuoti Å¡alutiniÅ³ medÅ¾iagÅ³ kiekÄ¯ distiliatuose susidarantÄ¯ vyno fermentacijos metu naudojant skirtingÄ… augalinÄ™ Å¾aliavÄ…. Svarbu paminÄ—ti, kad alkoholinÄ—s fermentacijos procesas ne vien tik anaerobinis procesas, kurio metu mielÄ—s anaerobinÄ—s fermentacijos metu iÅ¡siskiriant Å¡ilumai skaido cukrus iki etanolio ir CO2. Fermentacijos metu susidaro daug Å¡alutiniÅ³ produktÅ³, kurie nulemia vyno, o vÄ—liau ir distiliatÅ³ sudÄ—tÄ¯ bei juslinius rodiklius. Tyrimui buvo naudoti Lietuvoje plaÄiai auginami juodieji serbentai, aronijos, rabarbarai, obuoliai ir avietÄ—s. Nustatyta, kad metanolio koncentracija visuose mÄ—giniuose buvo maÅ¾esnÄ— uÅ¾ ES teisÄ—s aktÅ³ nustatytÄ… ribÄ…. Taip pat nustatyta, kad priemaiÅ¡Å³, t. y. aukÅ¡tesniÅ³jÅ³ alkoholiÅ³, aldehidÅ³ ir esteriÅ³ kiekis distiliatuose skiriasi priklausomai nuo fermentacijai naudotÅ³ Å¾aliavÅ³. DidÅ¾iausias esteriÅ³ kiekis iÅ¡reikÅ¡tas etilacetatu, g/ hl a.a. nustatytas obuoliÅ³ ir aronijos distiliate (atitinkamai 69,53Â±14,60; 63,73Â±13,38); maÅ¾iausiais kiekis â€“ juodÅ³jÅ³ serbentÅ³ vyno distiliate. Daugiausia aldehidÅ³ iÅ¡reikÅ¡tÅ³ acetaldehidu, g/hl a.a aptikta rabarbarÅ³ vyno distiliate 1017,59Â±3,24, maÅ¾iausias kiekis nustatytas juodÅ³jÅ³ serbentÅ³ vyno distiliate 50,37Â±9,57. AukÅ¡tesniÅ³jÅ³ alkoholiÅ³ iÅ¡reiÅ¡kiamÅ³ 2-metilpropanoliu, g/hl a.a daugiausia buvo aptikta aronijos uogÅ³ vyno distiliate 117,82Â±9,43, o maÅ¾iausias juodÅ³jÅ³ serbentÅ³ vyno distiliate 32,44Â±2,59. Kaip parodÄ— tyrimas, identiÅ¡komis sÄ…lygomis fermentuotos skirtingos Å¾aliavos (skirtingÅ³ vaisiÅ³ bei uogÅ³) distiliatÅ³ sudÄ—tis skyrÄ—si. Straipsnyje pateikiami atlikto tyrimo rezultatai ir analizuojamas gautÅ³ rezultatÅ³ prieÅ¾astinis ryÅ¡ys.
Keywords: distiliatas; spiritas; vaisiÅ³ uogÅ³ vynas; lakieji junginiai; metanolis; esteriai; aldehidai; aukÅ¡tesnieji alkoholiai