Dirbtinis intelektas aukÅ¡tajame moksle: vieÅ¡osios komunikacijos Lietuvoje aspektas (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2023)
Å vietimas ir aukÅ¡tojo mokslo institucijos dirbtinÄ¯ intelektÄ… gali pritaikyti mokymo ir mokymosi procesÅ³ efektyvumui ar besimokanÄiÅ³jÅ³ pagalbai, taÄiau taip pat patiria daug iÅ¡Å¡Å«kiÅ³ dÄ—l akademinio sÄ…Å¾iningumo, reikiamÅ³ Å¾iniÅ³ bei Ä¯gÅ«dÅ¾iÅ³ Ä¯gijimo. Å ie pokyÄiai tapo itin akivaizdÅ«s pradÄ—jus naudoti dirbtinio intelekto Ä¯rankius ir 2022 m. pabaigoje atvÄ—rus visuomenei ChatGPT. DÄ—l Å¡ios prieÅ¾asties per pastaruosius metus pagausÄ—jo moksliniÅ³ tyrimÅ³ bei informacijos sklaidos apie dirbtinio intelekto panaudojimo aukÅ¡tajame moksle galimybes, iÅ¡Å¡Å«kius ir problemas. Lietuvoje tyrimÅ³ apie dirbtinio intelekto Ä¯takÄ… aukÅ¡tajame moksle naudojamÅ³ mokymo ar mokymosi metodÅ³ pokyÄiams, bei susijusiomis temomis neaptikta. Kadangi dirbtinio intelekto Ä¯rankiai vystomi itin sparÄiai, o vartotojai greitai geba juos panaudoti Ä¯vairiose savo veiklose, bÅ«tina greita problemos analizÄ— bei galimÅ³ sprendimÅ³ iÅ¡kilusioms problemoms sprÄ™sti paieÅ¡ka. Å io straipsnio tikslas â€“ iÅ¡tirti dirbtinio intelekto Ä¯rankiÅ³ naudojimo Ä¯takÄ… aukÅ¡tajame moksle bei atlikti vieÅ¡osios komunikacijos Lietuvoje apie dirbtinÄ¯ intelektÄ… aukÅ¡tajame moksle analizÄ™. Atlikto tyrimo rezultatai parodÄ—, kad oficiali bei vieÅ¡oji komunikacija apie DI naudojimÄ… Lietuvos aukÅ¡tajame moksle nÄ—ra pakankama, nekomunikuojama apie konkreÄius Lietuvos aukÅ¡tajam mokslui kylanÄius iÅ¡Å¡Å«kius, nepateikiami Lietuvos aukÅ¡tÅ³jÅ³ mokyklÅ³, kitÅ³ Å¡vietimo atstovÅ³ komentarai ar rekomendacijos aukÅ¡tosioms mokykloms dÄ—l DI taikymo. DÄ—l to, aukÅ¡tosios mokyklos ar dÄ—stytojai turi savarankiÅ¡kai ir greitu tempu analizuoti esamÄ… situacijÄ… bei priimti sprendimus.
Keywords: dirbtinis intelektas; aukÅ¡tasis mokslas; vieÅ¡oji komunikacija