Nuolatinio pasyvaus judesio aparato taikymas, pacientams po kelio sÄ…nario endoprotezavimo operacijos, kojos funkcijai atgauti (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2023)
Lietuvoje kelio sÄ…nario endoprotezavimo operacija yra viena daÅ¾niausiai atliekamÅ³ ortopediniÅ³ operacijÅ³. Kasmet jÅ³ atliekama daugiau nei trys tÅ«kstanÄiai. Tokiam aukÅ¡tam endoprotezavimo operacijÅ³ skaiÄiui Ä¯takos turi biologinis senÄ—jimas bei lÄ—tiniÅ³ uÅ¾degiminiÅ³ sÄ…nariÅ³ ligÅ³ didÄ—jimas. Kelio sÄ…nario osteoartritu serga daugiau nei treÄdalis Å¾moniÅ³ vyresniÅ³ kaip 45 metÅ³ amÅ¾iaus. Kelio sÄ…nario osteoartritas apriboja kelio sÄ…nario judesiÅ³ amplitudes ir turi Ä¯takos funkcinei veiklai. Kelio judesiÅ³ amplitudÅ¾iÅ³ atgavimas yra vienas iÅ¡ pagrindiniÅ³ sÄ—kmingo endoprotezavimo rodikliÅ³. Norint atgauti funkcijÄ…, bÅ«tina pasiekti reikiamas judesio amplitudes. Kineziterapijos metu naudojamas nuolatinio pasyvaus judesio aparatas uÅ¾tikrina ankstyvus judesius per kelio sÄ…narÄ¯. Tai viena iÅ¡ daugelio kineziterapijos metu naudojamÅ³ priemoniÅ³ ankstyvuoju pooperaciniu laikotarpiu po kelio sÄ…nario endoprotezavimo operacijos. Teoriniu poÅ¾iÅ«riu, nuolatinio pasyvaus judesio aparato naudojimas po kelio sÄ…nario endoprotezavimo operacijÅ³ gerina amplitudes kelio sÄ…naryje, padeda sumaÅ¾inti pooperacinÄ¯ tinimÄ…, skausmÄ…, gerina kraujotakÄ… bei padeda iÅ¡vengti sÄ…augÅ³ susidarymo. Naujausios tyrimo iÅ¡vados rodo, kad po kelio sÄ…nario endoprotezavimo operacijos nuolatinio pasyvaus judesio aparato taikymas dvi valandas per dienÄ… kartu su pratimais Å¾ymiai padidina blauzdos lenkimo amplitudÄ™, nesukeliant skausmo. Å io tyrimo tikslas â€“ atskleisti nuolatinio pasyvaus judesio aparato taikymÄ… pacientams po kelio sÄ…nario endoprotezavimo operacijos, kojos funkcijai atgauti. Tyrimo metu atlikti skausmo intensyvumo, tinimo judesiÅ³ amplitudÄ—s, raumenÅ³ jÄ—gos  ir funkcinio pajÄ—gumo vertinimai. Ä®vertinus nuolatinio pasyvaus judesio aparato taikymÄ… pacientams po kelio sÄ…nario endoprotezavimo operacijos, skausmo intensyvumas, tinimas po kineziterapijos sumaÅ¾Ä—jo, blauzdos judesiÅ³ amplitudÄ—, raumenÅ³ jÄ—ga, funkcinis pajÄ—gumas padidÄ—jo statistiÅ¡kai reikÅ¡mingai (p
Keywords: nuolatinis pasyvaus judesio aparatas; kineziterapija; endoprotezavimo operacija