PolifenoliniÅ³ junginiÅ³ kiekio ir antioksidacinio aktyvumo palyginimas pipirmÄ—tÄ—s (Mentha piperita L.) ir katÅ¾olÄ—s (Nepeta faassenii L.) ekstraktuose (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2023)
Polifenoliniai junginiai priklauso biologiÅ¡kai aktyviÅ³ junginiÅ³ grupei, kurie aptinkami augaluose. Å iuo metu Å¡iems junginiams skiriamas didelis dÄ—mesys dÄ—l jiems bÅ«dingÅ³ antioksidantiniÅ³, antimikrobiniÅ³, antikancerogeniniÅ³, antiuÅ¾degiminiÅ³ ir kt. savybiÅ³. Å iÅ³ junginiÅ³ gausu notrelinÄ—s (Lamiaceae) Å¡eimos augaluose: pipirmÄ—tÄ—se (Mentha piperita L.) ir faseno katÅ¾olÄ—se (Nepeta faassenii L.). TodÄ—l Å¡ie augalai gali bÅ«ti naudojami kaip funkcinis maistas bei kosmetikos pramonÄ—je, pvz., eteriniÅ³ aliejÅ³ gamybai ir t. t. KatÅ¾olÄ—se ir pipirmÄ—tÄ—se gausu terpenÅ³, polifenoliniÅ³ rÅ«gÅ¡ÄiÅ³ ir jÅ³ dariniÅ³, kurie turi teigiamÄ… fiziologinÄ¯ poveikÄ¯ Å¾mogaus organizmui. Å iuo tyrimu buvo siekiama nustatyti polifenoliniÅ³ junginiÅ³ ir antioksidacinio aktyvumo kitimÄ… laike priklausomai nuo augalÅ³ dÅ¾iovinimo bÅ«do skirtingais metodais paruoÅ¡tuose pipirmÄ—ÄiÅ³ ir faseno katÅ¾oliÅ³ ekstraktuose. Bendras polifenoliniÅ³ junginiÅ³ kiekis ir antioksidacinis aktyvumas nustatytas DPPHâ— radikalÅ³ suriÅ¡imo metodu. Tyrimu nustatyta, kad bendrajam polifenoliniÅ³ junginiÅ³ kiekiui pipirmÄ—tÄ—se ir faseno katÅ¾olÄ—se Ä¯takos turi ekstrakcijos metodas ir ekstrakcijai naudojamas tirpiklis, taÄiau jÅ³ kiekis nepriklauso nuo dÅ¾iovinimo bÅ«do. Tiriant tirpiklio Ä¯takÄ… dÅ¾iovintÅ³ karÅ¡Äiu pipirmÄ—ÄiÅ³ ir faseno katÅ¾oliÅ³ ekstraktams, nustatyta, kad bendras polifenoliniÅ³ junginiÅ³ kiekis iÅ¡ekstrahuojamas maÅ¾esnis naudojant vandenÄ¯ nei etanolÄ¯, o dÅ¾iovintose Å¡alÄiu â€“ pokytis nereikÅ¡mingas. Taikant skirtingus ekstrakcijos metodus, stebima, kad ekstrahuojant ultragarsu iÅ¡ekstrahuojama daugiau polifenoliniÅ³ junginiÅ³ nei mechaniniu bÅ«du: dÅ¾iovintose karÅ¡Äiu faseno katÅ¾olÄ—se â€“ 1,2 karto, dÅ¾iovintose karÅ¡Äiu pipirmÄ—tÄ—se â€“ 1,03 karto, dÅ¾iovintose Å¡alÄiu faseno katÅ¾olÄ—se ir pipirmÄ—tÄ—se â€“ 1,1 karto vandeniniuose ekstraktuose. PanaÅ¡i tendencija stebima ekstrakcijai naudojant etanolÄ¯. Atlikus tyrimÄ…, po 8 mÄ—n. nustatyta, kad bendrasis polifenoliniÅ³ junginiÅ³ kiekis sumaÅ¾Ä—jo nepriklausomai nuo dÅ¾iovinimo bÅ«do. DÅ¾iovintose karÅ¡Äiu pipirmÄ—tÄ—se ir faseno katÅ¾olÄ—se antioksidacinis aktyvumas yra didesnis (etanoliniuose ekstraktuose), o dÅ¾iovintose Å¡alÄiu â€“ reikÅ¡mingo pokyÄio nÄ—ra lyginant etanolinius ir vandeninius ekstraktus. Taip pat, nustatyta, kad po 8 mÄ—n. antioksidacinis aktyvumas sumaÅ¾Ä—jo kaip ir bendras polifenoliniÅ³ junginiÅ³ kiekis.
Keywords: Menhta piperita L.; Nepeta faassenii L.; polifenoliniai junginiai; antioksidacinis aktyvumas