PirmÅ³jÅ³ lietuviÅ³ kalbos mokymo programÅ³ pedagogikos terminai (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2024)
XX a. pradÅ¾ioje, panaikinus lietuviÅ³ spaudos lotyniÅ¡kos kilmÄ—s raidynu draudimÄ… ir pagaliau leidus lietuviÅ³ kalbÄ… dÄ—styti mokyklose, kilo lietuviÅ³ kalbos mokymo programÅ³ poreikis. Pirmoji Å¾inoma lietuviÅ³ kalbos mokymo programa (programos projektas) buvo iÅ¡spausdinta 1906 m., o kita, jau patvirtinta oficialiai, â€“ 1909 m. ProgramÅ³ autoriams teko uÅ¾duotis sukurti arba parinkti terminus pedagogikos sÄ…vokoms Å¾ymÄ—ti. Straipsnyje analitiniu apraÅ¡omuoju metodu, atsiÅ¾velgiant Ä¯ programÅ³ paraÅ¡ymo kontekstÄ…, aptariami programose vartojami vienaÅ¾odÅ¾iai ir keliaÅ¾odÅ¾iai pedagogikos terminai. Å ie terminai atskleidÅ¾ia XX a. pradÅ¾ioje besiformuojanÄios pedagogikos mokslo terminijos sistemos fragmentÄ…, iÅ¡ kurio matomas autoriÅ³ polinkis terminus kurti ar parinkti daugiausia remiantis indigenia leksika, reÄiau â€“ skoliniais iÅ¡ graikÅ³ ir lotynÅ³ kalbÅ³, naudoti savas darybos priemones, vengti hibridÅ³. Abiejose programose vyrauja vienaÅ¾odÅ¾iai terminai, dauguma jÅ³ â€“ dariniai. DÄ—l poreikio iÅ¡reikÅ¡ti naujÄ… turinÄ¯ padaryti dariniai yra ypaÄ parankÅ«s terminijai: jais nesunku realizuoti terminams keliamus reikalavimus, tokius kaip tikslumas, vienareikÅ¡miÅ¡kumas, motyvacijos aiÅ¡kumas, patogumas vartoti.  Kiekybiniai duomenys parodÄ—, kad daugiausia pedagogikos terminÅ³ padaryta taikant priesaginÄ—s darybos bÅ«dÄ…. Pati dariausia priesaga â€“ -imas (-ymas), su ja daugiausia padaromi mokymo metodus ir bÅ«dus Å¾ymintys terminai (pavyzdÅ¾iui, pasakojimas (LKÅ½MLKM, 1909), perpasakojimas, perraÅ¡inÄ—jimas, samprotavimas (PLKMPÅ½VMÄ®VKGSG, 1906). Programose vartotÅ³ terminÅ³ teminiÅ³ grupiÅ³ visuma atskleidÅ¾ia pedagogikos mokslo pasaulÄ—vaizdÅ¾io dalÄ¯, todÄ—l jÅ³ analizÄ— yra svarbi pedagogikos mokslo raidos tyrimams. Mokymas(is) kaip intelektinis procesas atsispindi iÅ¡ terminÅ³, Ä¯vardijanÄiÅ³ mokymo procesus, gausos. MaÅ¾iau programose vartotÅ³ terminÅ³ Å¾ymi bendrÄ…sias pedagogikos sÄ…vokas, mokymo priemones (Å¡altinius) ir mokymo Ä¯staigas. MaÅ¾iausiai rasta terminÅ³, kuriais bÅ«tÅ³ pavadinamos mokymo organizavimo formos ir mokymosi proceso dalyviai.
Keywords: pedagogikos terminai; lietuviÅ³ kalbos mokymas; lietuviÅ³ kalbos mokymo programos