MuzikinÄ—s steam veiklos prieÅ¡mokykliniame ugdyme atsiÅ¾velgiant Ä¯ meninio ugdymo mokytojÅ³ patirtis ir iÅ¡Å¡Å«kius (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2024)
Kintant visuomenÄ—s gyvenimui, ryÅ¡iams, technologijoms, labai svarbus vaidmuo tenka ugdymui, kuris plaÄiÄ…ja prasme palieÄia visas gyvenimo sritis. Vaiko ugdymas prieÅ¡mokykliniame amÅ¾iuje, prieÅ¡ Ä¯Å¾engiant Ä¯ mokyklinÄ¯ ugdymÄ…, yra niÅ¡a, nuo kurios turinio didÅ¾iÄ…ja dalimi priklauso vaiko pasirengimas mokyklai. PrieÅ¡mokykliniame ugdyme, pasitelkiant daugelyje pasaulio Å¡aliÅ³ sparÄiai Ä¯sitvirtinantÄ¯ STEAM (angl. Science, Technology, Engineering, Arts, Math) ugdymo metodÄ…, vaiko ugdymas(is) Ä¯gauna proverÅ¾Ä¯. STEAM metodo taikymas, integruojant gamtos mokslus, technologijas, inÅ¾inerijÄ…, matematikÄ… ir menus, vaikams patinka. Å is Å¡iuolaikinis metodas ugdo vaikÅ³ kÅ«rybiÅ¡kumÄ…, gebÄ—jimÄ… tyrinÄ—ti, skatina dirbti komandoje, bendrauti, kurti inovacijas, kai mokslas siejamas su realiu gyvenimu. VÄ—liausiai Ä¯ STEAM metodÄ… Ä¯sitraukusi menÅ³ sritis (angl. Arts) tapo labai svarbia, visam STEAM metodui suteikusi gyvumo, vaizdo, spalvÅ³, garso, judesio ir pan. MenÅ³ sritis Å¡iame tyrime analizuojama koncentruojantis Ä¯ muzikinÄ¯ ugdymÄ…. Integruojamas su kitais mokslais, muzikinis ugdymas vaikus Ä¯traukia Ä¯ dainavimo, grojimo, Å¡okio, vaidybos bei kitas veiklas. Tai skatina vaiko saviraiÅ¡kÄ…, padeda atsiskleisti, ugdyti muzikinius, kÅ«rybinius ir kitus gebÄ—jimus. Darbo tikslas â€“ iÅ¡analizuoti meninio ugdymo (muzikos) mokytojÅ³ patirtÄ¯, taikant STEAM metodÄ… prieÅ¡mokykliniam muzikiniam ugdymui Lietuvos ikimokyklinio ugdymo Ä¯staigose. Empiriniai duomenys buvo rinkti nuotolinÄ—s grupinÄ—s diskusijos (angl. focus group) interviu bÅ«du Microsoft Teams platformoje, Ä¯raÅ¡ant. Kokybinis tyrimas atliktas su devyniais meninio ugdymo mokytojais, taikanÄiais muzikinio STEAM ugdymo metodÄ…. Informantai buvo iÅ¡ penkiÅ³ Lietuvos miestÅ³. Tyrimo duomenÅ³ analizei pasirinkta turinio (angl. content) analizÄ—. Tyrimo rezultatai parodÄ— STEAM ugdymo reikÅ¡mÄ™. EmpiriÅ¡kai nustatyta, kad pedagogai skatina vaikÅ³ gebÄ—jimÅ³ plÄ—totÄ™, aktyviai ieÅ¡ko tobulinimosi galimybiÅ³, kuria ir pritaiko temas, bando integruoti Ä¯vairius mokomuosius dalykus, susiduria su tobulintinais aspektais bei siekia integruoti Ä¯ veiklas visus ugdytinius.
Keywords: STEAM; muzikinis ugdymas; prieÅ¡mokyklinis ugdymas