Darnus tekstilÄ—s gaminiÅ³ vartojimas tarp Lietuvos jaunimo (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2024)
2015 metais JungtinÄ—s tautos patvirtino 17 darnaus vystymosi tikslÅ³ iki 2030 metÅ³. Vienas iÅ¡ Å¡iÅ³ tikslÅ³ yra darnus, atsakingas vartojimas ir gamyba. Nors iki 2030 metÅ³ lieka tik 6 metai, statistiniai duomenys rodo, kad Å¾monija Å¡iuo metu yra pasiekusi apie 15 proc. uÅ¾sibrÄ—Å¾tÅ³ darnaus vystymosi tikslÅ³ rodikliÅ³. TekstilÄ—s pramonÄ— yra laikoma viena iÅ¡ labiausiai aplinkÄ… terÅ¡ianÄiÅ³ ir gamtos iÅ¡tekliÅ³ naudojanÄiÅ³ pramonÄ—s sriÄiÅ³. Nesaikingas tekstilÄ—s gaminiÅ³ vartojimas yra augantis. Neatsakinga tekstilÄ—s gamyba bei vartojimas susijÄ™s su milÅ¾iniÅ¡ku gamtos iÅ¡tekliÅ³ vartojimu, oro tarÅ¡a, blogomis Å¡iame sektoriuje dirbanÄiÅ³ darbo sÄ…lygomis ir kitais neigiamais veiksniais. O darni tekstilÄ— siejama su Å¾iedinÄ—s ekonomikos principais, perdirbimu, gaminiÅ³ ilgaamÅ¾iÅ¡kumu, draugiÅ¡kumu aplinkai, o taip pat ir su atsakingu vartojimu, kuris savo ruoÅ¾tu yra grindÅ¾iamas  vartotojÅ³ sÄ…moningumu, Å¾iniomis apie darnÅ³ vystymÄ…si, darnios tekstilÄ—s palaikymu. Å io straipsnio tikslas yra iÅ¡tirti Lietuvos jaunimo nuo 18 iki 39 metÅ³ poÅ¾iÅ«rÄ¯ Ä¯ tekstilÄ—s gaminiÅ³ vartojimÄ…, identifikuojant darnaus vartojimo apraiÅ¡kas. Atlikus mokslinÄ—s literatÅ«ros analizÄ™, buvo nustatyta, kad darnios tekstilÄ—s Ä¯galinimo modeliai sietini su Å¾iedinÄ—s ekonomikos vystymu. Taip pat buvo nustatyta, kad vartotojo sÄ…moningumas, Å¾inios apie darnÅ³ vystymÄ…si bei darnios tekstilÄ—s gaminius gali veikti naujus vartojimo modelius, sietinus su atsakingu vartojimu, ir taip skatinti darnaus vystymosi tikslo â€žatsakingas vartojimas ir gamybaâ€œ siekimÄ…. Empiriniame tyrime dalyvavo 430 respondentÅ³ nuo 18 iki 39 metÅ³. Atlikto empirinio tyrimo rezultatai atskleidÄ—, kad Lietuvos jaunimas stokoja Å¾iniÅ³ bei teigiamÅ³ nuostatÅ³, susijusiÅ³ su darnia tekstile. Nors ir teigia turintys pakankamai Å¾iniÅ³ apie darnios tekstilÄ—s gaminius, Å¾enkli dalis respondentÅ³, siedami darnios tekstilÄ—s reklamas su marketingo gudrybe, skatinanÄia tik didesnÄ¯ vartojimÄ…, mano, kad darnios tekstilÄ—s nÄ—ra. Taip pat apklaustieji menkai naudoja bei dÄ—vi darniai tekstilei priskirtinus drabuÅ¾ius, nesidomi ir negali Ä¯vardinti bent trijÅ³ su darnia tekstile sietinÅ³ prekiÅ³ Å¾enklÅ³. Siekiant prisidÄ—ti prie darnios tekstilÄ—s vartojimo skatinimo bÅ«tina kurti strategijas, kurios bÅ«tÅ³ nukreiptos Ä¯ Å¾iniÅ³ apie darniÄ… tekstilÄ™ gausinimÄ… â€“ taip didinant sÄ…moningumÄ… ir keiÄiant nusistovÄ—jusius nedarnios tekstilÄ—s vartojimo modelius.
Keywords: darnus vystymasis; darni tekstilÄ—; jaunimas; atsakingas vartojimas