DarbuotojÅ³ Ä¯vairovÄ—s ir Ä¯traukties valdymo tyrimas verslo organizacijose vadovÅ³ ir darbuotojÅ³ poÅ¾iÅ«riu (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2024)
Globalizacijos pokyÄiai paskatino organizacijas tapti atviresnÄ—mis, Ä¯vairesnÄ—mis ir Ä¯traukesnÄ—mis. Siekdamos iÅ¡likti konkurencingos ir patenkinti savo darbuotojÅ³ bei klientÅ³ poreikius, daugelis Ä¯moniÅ³ didina Ä¯sipareigojimus stiprinti Ä¯vairovÄ—s ir Ä¯traukties darbe kultÅ«rÄ…. DarbuotojÅ³ Ä¯vairovÄ—s ir Ä¯traukties valdymas kuria pozityviÄ… organizacijos reputacijÄ…, didina dirbanÄiÅ³ darbuotojÅ³ motyvacijÄ…, lojalumÄ… ir Ä¯sitraukimÄ…, o taip pat padeda pritraukti ir iÅ¡laikyti reikiamus darbuotojus. DarbuotojÅ³ Ä¯vairovÄ—s ir jos valdymo vertÄ— organizacijose yra labai svarbi tiek Ä¯monÄ—ms, tiek jÅ³ darbuotojams, nes ji gali skatinti naujoves, kÅ«rybiÅ¡kumÄ…, empatijÄ… bei mokslo paÅ¾angÄ…. Tyrimo tikslas â€“ atskleisti Lietuvos verslo organizacijÅ³ atstovÅ³ poÅ¾iÅ«rÄ¯ Ä¯ darbuotojÅ³ Ä¯vairovÄ—s ir Ä¯traukties valdymÄ…. Tyrimas aktualus organizacijoms, siekianÄioms kurti sÄ…Å¾iningumo principais grÄ¯stas, Ä¯traukias ir klestinÄias darbo vietas, naudingas ne tik asmeniui ir organizacijai, bet ir visuomenei. Organizacijos, teikianÄios dÄ—mesÄ¯ Ä¯vairovÄ—s ir Ä¯traukties valdymui, gali pagerinti savo veiklÄ…, konkurencinÄ¯ pranaÅ¡umÄ… bei sumaÅ¾inti teisines rizikas. Ä®vairovÄ—s ir Ä¯traukties valdymo tyrimai skatina iÅ¡Å¡Å«kiÅ³ ir galimybiÅ³ nustatymÄ… bei organizacijÅ³ socialinÄ™ atsakomybÄ™, skatina organizacijas ir visuomenÄ™ Å¾velgti Ä¯ Ä¯vairovÄ™ kaip Ä¯ inovacijÅ³ Å¡altinÄ¯. Atliktos apklausos duomenimis, organizacijose Ä¯vairovÄ—s ir nediskriminavimo politikos principai yra taikomi, vadovai skatina darbuotojÅ³ Ä¯vairovÄ™ ir tinkamai suvaldo situacijas, susijusias su Ä¯trauktimi bei savo veiksmais rodo, kad jiems tai yra svarbu. Dauguma darbuotojÅ³ sutinka, jog jÅ³ organizacijoje gerbiamas kiekvienas asmuo ir vertinami asmenÅ³ skirtumai, darbovietÄ—se uÅ¾tikrinta aplinka, skirta laisvai bei atvirai idÄ—jÅ³, minÄiÅ³ bei tikÄ—jimÅ³ raiÅ¡kai, su skirtingos socialinÄ—s padÄ—ties darbuotojais elgiamasi sÄ…Å¾iningai vidiniame karjeros galimybiÅ³ procese, organizacijose netoleruojami su lytimi ir lytine orientacija susijÄ™ juokai bei Ä¯Å¾eidimai. Dauguma vadovÅ³ mano, jog Ä¯vairovÄ—s iniciatyvos gali prisidÄ—ti prie lengvesnio potencialiÅ³ darbuotojÅ³ pritraukimo, pozityvaus organizacijos Ä¯vaizdÅ¾io bei konkurencingumo globalioje rinkoje. TaÄiau daugiau nei pusÄ—je apklaustÅ³ organizacijÅ³ nÄ—ra parengtas veiksmÅ³ planas, kuriuo iÅ¡keliami tikslai ir prioritetai lygiÅ³ galimybiÅ³, Ä¯vairovÄ—s ir Ä¯traukties srityje, numatomos konkreÄios priemonÄ—s bei siekiami rezultatai. Dauguma vadovÅ³ mano, jog Ä¯gyvendinant darbuotojÅ³ Ä¯vairovÄ—s principus darbo vietoje formalios programos neuÅ¾tenka, reikia visapusiÅ¡ko ir ilgalaikio visÅ³ darbuotojÅ³ Ä¯sitraukimo, reikalingas lyderis, gebantis skatinti sÄ…moningumÄ… bei sumaniai valdyti dÄ—l darbuotojÅ³ Ä¯vairovÄ—s kylanÄias problemas.
Keywords: Ä¯vairovÄ—; Ä¯trauktis; Ä¯vairovÄ—s ir Ä¯traukties valdymas