Atsakingo vartojimo raiÅ¡ka Lietuvos akademinio jaunimo tarpe maisto produktÅ³ vartojimo atveju (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2024)
Apie darnÅ³ vystymÄ…si kalbama jau ne pirmÄ… deÅ¡imtmetÄ¯.  Darnus vystymasis neatsiejamas nuo Å¾monijos atsakingumo, sÄ…moningumo. Viena iÅ¡ itin jautriÅ³ darnaus vystymosi tikslÅ³ pasiekimo sriÄiÅ³ â€“ tai atsakingas vartojimas. Ypatingai svarbus yra atsakingas maisto produktÅ³ vartojimas. ReikÄ—tÅ³ pastebÄ—ti, kad kol viena Å¾monijos dalis susiduria su maisto Å¡vaistymo problemomis, kita Å¾monijos dalis iÅ¡gyvena badÄ… (Darnaus vystymosi tikslÅ³ Ä¯gyvendinimo atskaita, 2023). Statistiniai duomenys rodo, kad dideli kiekiai maisto produktÅ³ yra tiesiog iÅ¡Å¡vaistomi. Å iuo straipsniu siekiama vystyti atsakingo vartojimo mokslinÄ¯ diskursÄ… Lietuvoje, suvokiant atsakingo vartojimo svarbÄ… ir bÅ«tinybÄ™ klimato kaitos bei darnaus vystymosi tikslÅ³ Ä¯gyvendinimo kontekste. Å iame straipsnyje atsakingas maisto vartojimas traktuojamas kaip toks maisto produktÅ³ vartojimas, kuris maÅ¾ina aplinkos problemas (tarÅ¡Ä…, vandens vartojimÄ… ir kt.), uÅ¾tikrina maisto Å¡vaistymo maÅ¾inimÄ…. Tai toks vartojimas, kuris maÅ¾ina iÅ¡laidas, siejasi su socialine atsakomybe, palaiko darnÅ³ Å¾emÄ—s Å«kÄ¯. Straipsnio tikslas â€“ iÅ¡tirti Lietuvos akademinio jaunimo poÅ¾iÅ«rÄ¯ Ä¯ atsakingÄ… maisto produktÅ³ vartojimÄ…. Taikytas empirinio tyrimo metodas â€“ kiekybinis tyrimas â€“ anketinÄ— apklausa (internetu). Tyrimo metu buvo apklausti 477 respondentai. Gauti tyrimo duomenys rodo, kad galima pastebÄ—ti teigiamus poslinkius socialiniame bei asmeniniame gyvenime, sietinus su atsakingu maisto produktÅ³ vartojimu tarp Lietuvos akademinio jaunimo. Tai bÅ«tÅ³ augantis sÄ…moningumas ir nusiteikimas atsakingai rÅ«Å¡iuoti maisto atliekas, keisti savo gyvenimo bÅ«dÄ… siekiant maÅ¾iau Å¡vaistyti maisto produktus, maÅ¾iau jo iÅ¡mesti. Vis tik, esmine maisto pasirinkimo sÄ…lyga iÅ¡lieka maisto produktÅ³ kaina, o atsakingo maisto vartojimo konstruktai â€“ tokie kaip ekologiÅ¡kumas, vietiniÅ³ Å«kininkÅ³ palaikymas, perdirbamos pakuotÄ—s, dÄ—mesys Å¾emÄ—s Å«kyje bei maisto gamyboje dirbanÄiÅ³ darbuotojÅ³ sÄ…lygoms â€“ yra pakankamai menki. Tolimesni atsakingo maisto vartojimo tyrimai turÄ—tÅ³ apimti ir Å¡iame straipsnyje iÅ¡samiai neanalizuotus atsakingo maisto vartojimo ir visuomenÄ—s sveikatos bei ekonomiÅ¡kumo namÅ³ Å«kyje maÅ¾inant maisto iÅ¡metimÄ… klausimus.
Keywords: darnus vystymasis; atsakingas vartojimas; Lietuvos akademinis jaunimas