Laikinas sulaikymas kaip procesinÄ— prievartos priemonÄ— (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2024)
Å½mogaus teisiÅ³ ir laisviÅ³ uÅ¾tikrinimas â€“ kiekvienos demokratinÄ—s bei teisinÄ—s valstybÄ—s pareiga. Å½mogaus teisÄ— Ä¯ laisvÄ™ â€“ prigimtinÄ— teisÄ—, kuriÄ… jis Ä¯gyja gimdamas ir Å¡ios teisÄ—s uÅ¾tikrinimo Ä¯gyvendinimas reglamentuojamas tiek nacionaliniuose, tiek tarptautiniuose teisÄ—s aktuose. TaÄiau naudodamasis tiek prigimtinÄ—mis, tiek kitomis teisÄ—mis bei laisvÄ—mis Å¾mogus negali varÅ¾yti  kitÅ³ Å¾moniÅ³ teisiÅ³ ir laisviÅ³. DÄ—l Å¡ios prieÅ¾asties Lietuvos Respublikos baudÅ¾iamieji Ä¯statymai gina ir saugo svarbiausias Å¾mogaus gyvenimo vertybes ir saugodamas visus asmenis, numato vienÄ… iÅ¡ daÅ¾niausiai taikomÅ³ procesiniÅ³ prievartos priemoniÅ³ â€“ laikinÄ…jÄ¯ sulaikymÄ…. Tai Lietuvos Respublikos baudÅ¾iamojo proceso kodekse (toliau â€“ LR BPK) numatyta procesinÄ— prievartos priemonÄ—, kuriÄ… taikant suvarÅ¾oma viena iÅ¡ svarbiausiÅ³ prigimtiniÅ³ teisiÅ³ â€“ Å¾mogaus laivÄ—. Å ios procesinÄ—s prievartos priemonÄ—s taikymas, net ir pakeitus Å¡ios priemonÄ—s taikymo procedÅ«ras bei apskundimo tvarkÄ…, iÅ¡lieka aktualiu, todÄ—l Å¡iame tyrime bus analizuojami teoriniai Å¡ios procesinÄ—s prievartos aspektai bei praktinis Å¡ios priemonÄ—s taikymas, pasikeitus teisiniam reguliavimui nuo 2022 m. spalio 1 d. Taip pat jos taikymo pagrÄ¯stumas bei vis dar aktualÅ«s teisinio reguliavimo probleminiai aspektai. Kokios pagrindinÄ—s prieÅ¾astys lemia ypatingai didelÄ¯ sulaikomÅ³ asmenÅ³ skaiÄiÅ³? MokslinÄ—s literatÅ«ros analizÄ—s bei teismÅ³ praktikos analizÄ—s metodais siekiama atskleisti tiek teorinius, tiek praktinius procesinÄ—s prievartos priemonÄ—s â€“ laikinojo sulaikymo â€“ probleminius aspektus. Ar Å¡iuo metu galiojantis teisinis reguliavimas uÅ¾tikrina veiksmingÄ… laikino sulaikymo taikymÄ…, kuris uÅ¾tikrintÅ³ teisÄ—tumo, proporcingumo, pagrÄ¯stumo principÅ³ laikymÄ…si. O taip pat kitas Å¾mogaus teises ir laisves, reglamentuojamas ne tik pagrindiniuose Å¡alies Ä¯statymuose, Europos Å¾mogaus teisiÅ³ ir pagrindiniÅ³ laisviÅ³ apsaugos konvencijoje, o taip pat ir kituose didelÄ™ reikÅ¡mÄ™ turinÄiuose tarptautiniuose teisÄ—s aktuose. Padarytos iÅ¡vados dÄ—l laikino sulaikymo taikymo teisinio reguliavimo pokyÄiÅ³, Å¡ios procesinÄ—s prievartos priemonÄ—s taikymo pagrÄ¯stumo probleminiai aspektai.
Keywords: prievartos priemonÄ—; laikinas sulaikymas; asmens teisÄ—s