DantÅ³ tiesinimo kapas neÅ¡iojanÄiÅ³ odontologijos klinikos pacientÅ³ dantÅ³ prieÅ¾iÅ«ros bei mitybos Ä¯proÄiÅ³ sÄ…sajos su burnos sveikata (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2024)
Tinkama burnos higiena yra vienas iÅ¡ svarbiausiÅ³ veiksniÅ³, kuriuos reikia kontroliuoti viso ortodontinio gydymo metu. Taip pat svarbi ir tinkama mityba, kadangi kai kurie maisto produktai gali veikti didesnÄ¯ apnaÅ¡o kaupimÄ…si, dantÅ³ tiesinimo kapÅ³ skaidrumo praradimÄ… ar net jÅ³ deformacijÄ…. DantÅ³ apnaÅ¡os yra pagrindinÄ— dantenÅ³ uÅ¾degimo prieÅ¾astis, pasireiÅ¡kianti dantenÅ³ paraudimu, kraujavimu, blogu burnos kvapu ir kitais nusiskundimais. Profesionali burnos higiena yra viena iÅ¡ pagrindiniÅ³ dantÅ³ apnaÅ¡Å³ kontroliavimo priemoniÅ³ ortodontiniams pacientams. Pageidaujama, kad ortodontinis gydymas bÅ«tÅ³ efektyvus, maksimaliai komfortiÅ¡kas bei nesukeltÅ³ komplikacijÅ³.  Ä®rodyta, kad ne tik atlikta procedÅ«ra, taÄiau ir tinkamai pateiktos rekomendacijos pacientui, parinktos priemonÄ—s duoda teigiamÅ³ rezultatÅ³ ortodontinio gydymo metu. Dauguma ortodontÅ³ nurodo, kad 5â€“10 proc. pacientÅ³ gydymas yra nutraukiamas dÄ—l paciento blogos burnos higienos. Tinkama burnos higiena, tinkama mityba ir reguliarÅ«s patikrinimai yra pagrindiniai veiksniai, kuriÅ³ reikia norint uÅ¾kirsti keliÄ… ne tik kietÅ³jÅ³ danties audiniÅ³ demineralizacijai, bet ir periodonto ligoms ortodontinio gydymo metu. Å iame kiekybiniame tyrime  buvo siekiama atskleisti odontologijos klinikos pacientÅ³, neÅ¡iojanÄiÅ³ dantÅ³ tiesinimo kapas, Ä¯proÄius apie kapÅ³  ir dantÅ³ prieÅ¾iÅ«rÄ… bei mitybos Ä¯proÄiÅ³ sÄ…sajas su burnos sveikata. Klausimynas parengtas tyrimo autoriÅ³. Tyrimo metu taikyti apraÅ¡omosios statistikos metodai. Tyrimo rezultatai â€“ dantÅ³ tiesinimo kapÅ³ prieÅ¾iÅ«ra yra nepakankama. Dauguma respondentÅ³ patvirtino, kad jÅ³ mitybos Ä¯proÄiai, pradÄ—jus gydymÄ… dantÅ³ tiesinimo kapomis, nepakito. Kas pusmetÄ¯ profesionalios burnos higienos procedÅ«rÄ… atlieka 30,0 proc. moterÅ³ ir tik 13,0 proc. vyrÅ³. 62,0 proc. respondentÅ³ jÄ… atlieka tik tuomet, kai rekomenduoja burnos prieÅ¾iÅ«ros specialistas. Pacientai, kurie profesionaliÄ… burnos higienÄ… atlieka reguliariai, t. y. kas 6 mÄ—nesius, su burnos sveikata susijusiÅ³ nusiskundimÅ³ pastebi maÅ¾iau.
Keywords: dantÅ³ tiesinimo kapos; dantÅ³ tiesinimo kapÅ³ prieÅ¾iÅ«ra; dantÅ³ prieÅ¾iÅ«ra; mitybos Ä¯proÄiai