Å½aliÅ³jÅ³ paskolÅ³ Lietuvoje atvejo analizÄ— (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2024)
GrieÅ¾tÄ—jant Europos SÄ…jungos institucijÅ³ reguliavimo, tvarÅ«s finansai leidÅ¾ia sudaryti sÄ…lygas investuotojams nustatyti aplinkai draugiÅ¡kas ir tvarias investicijas bei koreguoti investicinius portfelius pagal jÅ³ tvarumo prioritetus. Tarp tvaraus investavimo produktÅ³ Å¾aliosios paskolos yra sparÄiai augantis segmentas. FinansÅ³ sektorius, veikiamas vis grieÅ¾tÄ—janÄiÅ³ reikalavimÅ³, koreguoja esamus ir kuria naujus procesus ir kitus valdymo instrumentus, siekdamas prisiderinti prie  pakitusios aplinkosauginÄ—s aplinkos. AplinkosauginiÅ³ principÅ³ diegimas yra nesibaigiantis tobulÄ—jimo procesas, jis yra neatsiejama modernios visuomenÄ—s dalis. Å iame straipsnyje nagrinÄ—jama Å¾aliÅ³jÅ³ paskolÅ³, kaip tvaraus finansavimo Å¡altinio, galimybÄ—s ir ribojimai bei pateikiama stambiausiÅ³ finansÅ³ rinkos dalyviÅ³ Å¾aliÅ³jÅ³ paskolÅ³ valdymo tyrimo rezultatÅ³ analizÄ—. Tyrimo tikslas buvo iÅ¡nagrinÄ—ti Å¾aliÅ³jÅ³ paskolÅ³ â€“ kaip tvariÅ³ finansÅ³ taikymo â€“ principus, juos lemianÄius veiksnius ir didÅ¾iausius iÅ¡Å¡Å«kius. Straipsnyje apraÅ¡oma atlikta struktÅ«rinis interviu, analizuojama Å¾aliÅ³jÅ³ paskolÅ³ politika ir jos Ä¯gyvendinimas penkiuose didÅ¾iuosiuose Lietuvoje veikianÄiuose bankuose. Tyrimo tikslas yra iÅ¡sigryninti Å¾aliÅ³jÅ³ paskolÅ³ valdymo problematikÄ… Lietuvoje. Straipsnio uÅ¾daviniai: atlikti mokslinÄ—s literatÅ«ros apÅ¾valgÄ… (1), apibrÄ—Å¾ti Å¾alios paskolos sÄ…vokÄ… ir elementus (2), identifikuoti Å¾aliÅ³jÅ³ paskolÅ³ valdymo problematikÄ… Lietuvoje (3), vykdant struktÅ«rinius penkiÅ³ pasirinktÅ³ bankÅ³ interviu. Tyrimo metodai: teorinÄ—s literatÅ«ros sisteminimas ir lyginimas bei struktÅ«rinis interviu. Tyrimas buvo vykdomas 2024 metais. Tyrimo rezultatai parodÄ—, kad nepaisant didelio Å¡ios srities neapibrÄ—Å¾tumo, visi tyrime dalyvavÄ™ bankai skiria daug pastangÅ³ Å¾aliÅ³jÅ³ paskolÅ³ plÄ—trai. Ji yra spartesnÄ— sektoriuose, kuriuose yra aiÅ¡kesnis to sektoriaus Å¾alumo vertinimas. Å iame straipsnyje Å¾aliÅ³jÅ³ paskolÅ³ analizÄ— koncentravosi Ä¯ du aspektus: kokiems sektoriams iÅ¡duodamos paskolos bei kokie didÅ¾iausi iÅ¡Å¡Å«kiai. AnalizÄ— iÅ¡ryÅ¡kino daug pozityviÅ³ dalykÅ³ ir atskleidÄ— tobulintinus aspektus, kaip antai, glaudesnio bendravimo poreikio, pavyzdÅ¾iui, su tokiomis institucijomis kaip Å½aliÅ³jÅ³ finansÅ³ institutas.
Keywords: Å¾alioji paskola; tvarÅ«s finansai; Å¾alieji finansai