Dirbtinio intelekto naudojimo ir poveikio apskaitai galimybiÅ³ tyrimas (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2024)
TobulÄ—jant Å¡iuolaikinÄ—ms technologijoms, vystosi ir dirbtinis intelektas (DI), kuris Ä¯ kiekvienÄ… darbo sritÄ¯ atneÅ¡a naujoviÅ³, susijusiÅ³ su jo pritaikymu. Apskaitos srityje pastebimos DI integravimo galimybÄ—s, kurios galÄ—tÅ³ dar labiau automatizuoti darbuotojÅ³ darbÄ…, pateikti gilesnius analizÄ—s rezultatus, taÄiau atsiranda ir naujÅ³ iÅ¡Å¡Å«kiÅ³ â€“ tiek perÅ¾iÅ«rint apskaitos skyriaus procesus, tiek keliant apskaitininkÅ³ kvalifikacijÄ…. Visos Å¡ios naujovÄ—s tapo ypaÄ aktualios finansÅ³ ir verslo valdymo sistemoms (VVS) bei privertÄ— jÅ³ kÅ«rÄ—jus sparÄiai tobulÄ—ti arÅ¡ioje konkurencinÄ—je kovoje dÄ—l kuo naÅ¡esnio, efektyvesnio, labiau iÅ¡vystyto dirbtinio intelekto integravimo Ä¯ kuriamus produktus. Remiantis Å¡iuo iÅ¡oriniu kontekstu, straipsnyje iÅ¡keltas klausimas â€“ kokias DI panaudojimo galimybes siÅ«lo finansÅ³ ir verslo valdymo sistemos, naudojamos Lietuvoje? Tyrimo tikslas â€“ iÅ¡analizuoti vieÅ¡ai prieinamÄ… informacijÄ… apie DI pritaikymÄ… finansÅ³ sferoje ir susisteminti naujas verslo valdymo sistemÅ³ DI teikiamas galimybe Lietuvoje. Tyrimo objektu pasirinktos vieÅ¡ai skelbiamos dirbtinio intelekto funkcionavimo galimybÄ—s finansÅ³ ir verslo valdymo sistemose bei jÅ³ Ä¯taka apskaitos procesams. Straipsnio uÅ¾daviniai: atlikus literatÅ«ros apÅ¾valgÄ…, iÅ¡gryninti dirbtinio intelekto sÄ…vokÄ… ir pagrindinius elementus; susisteminti verslo valdymo sistemÅ³ DI siÅ«lomas naujoves apskaitai, akcentuojant galimus apskaitos procesÅ³ pasikeitimus bei apskaitininko kvalifikacijos tobulÄ—jimo elementus. Metodai: mokslinÄ—s, teorinÄ—s literatÅ«ros ir kitÅ³ informaciniÅ³ Å¡altiniÅ³ analizÄ— ir sisteminimas. Tyrimas atskleidÄ—, kad dar ne visos programos sparÄiai taiko DI naujoves. Atlikus tyrimÄ…, nustatyta, kad finansiniÅ³ operacijÅ³ Ä¯vedimas, duomenÅ³ analizÄ—s ir ataskaitÅ³ pateikimo variantÅ³ vertinimas bei kontrolÄ—s pagilinimas Å¡iuo metu bÅ«tÅ³ esminiai apskaitos procesÅ³ patobulinimai. Tiesa, Å¡ios naujovÄ—s kelia iÅ¡Å¡Å«kius ir apskaitininkÅ³ kvalifikacijos tobulinimui â€“ tai ne tik naujÅ³ funkcijÅ³ Ä¯sisavinimas sistemose, bet ir gilesnÄ—s analitinÄ—s Å¾inios, gebÄ—jimas suprasti ir kritiÅ¡kai Ä¯vertinti DI teikiamÄ… informacijÄ….
Keywords: dirbtinis intelektas (DI); verslo valdymo sistemos (VVS); apskaita