Dvasingumo reikÅ¡mÄ— priimant vaiko negaliÄ… Å¡eimoje (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2024)
Nors dvasingumo sÄ…voka istoriÅ¡kai buvo glaudÅ¾iai susijusi su religija, Å¡iandien dvasingumo teorinis konstruktas tampa daugialypis. Pastaruoju metu atliekamuose tyrimuose pastebima tendencija analizuoti dvasingumÄ… â€“ kaip vienÄ… iÅ¡ gyvenimo kokybÄ—s elementÅ³ Å¡eimose, auginanÄiose vaikus su negalia. Dvasingumas analizuojamas per Ä¯vairias dvasines praktikas, kurios reikÅ¡mingai prisideda ieÅ¡kant gyvenimo prasmÄ—s, iÅ¡gyvenant sunkumus ar papildant Å¡eimos vidinius resursus. Nepaisant didÄ—janÄio dvasingumo tyrimÅ³ kiekio, Å¡eimos dvasingumo ir negalios priÄ—mimo sÄ…sajos iÅ¡lieka latentiÅ¡kos. Tai Ä¯pareigoja plaÄiau analizuoti dvasingumÄ… negalios kontekste ir nagrinÄ—jamo tyrimo lauke kelti probleminius klausimus: kokios Å¡eimoje taikomos dvasinÄ—s praktikos padeda lengviau priimti vaiko negaliÄ… ir kokie dvasingumo sÄ…lygoti pokyÄiai Å¡eimoje lemia tÄ—vÅ³ pasirengimÄ… priimti vaiko negaliÄ…? Tyrimui atlikti pasirinktas kokybinis tyrimo metodas, atliekamas naudojant pusiau struktÅ«ruotÄ… interviu. TÄ—vams buvo suteikta galimybÄ— iÅ¡sakyti savo patirtis, iÅ¡gyvenimus, vertinimus ir nuomonÄ™. Tyrime pasirinkta turinio (angl. content) analizÄ— dÄ—l sistemingo pusiau struktÅ«ruoto interviu metu gautos informacijos analizÄ—s ir interpretavimo metodo. Tyrimo dalyviai atrinkti pagal apraÅ¡ytus kriterijus. TiriamÅ³jÅ³ atranka buvo atliekama taip, kad kiekvienas naujas atvejis suteiktÅ³ papildomos ar naujos informacijos, nes tik tai leidÅ¾ia generuoti koncepcines kategorijas. Tyrime dalyvavo 8 Å¡eimos. Tyrimo rezultatai atskleidÄ—, kad Å¡eimÅ³, auginanÄiÅ³ vaikus su negalia, dvasingumas pasireiÅ¡kia per religines, edukacines, meditacines ir terapines praktikas. Taip pat nustatyta, kad Å¡eimos ieÅ¡kodamos keliÅ³, kaip priimti vaiko negaliÄ…, kalba ir apie savirealizacijos momentus kaip dvasinÄ—s gerovÄ—s komponentus,  kurie sustiprina Å¡eimos nariÅ³ savimonÄ—s augimÄ…. PastebÄ—ta, kad dvasingumas tÄ—vams padeda iÅ¡likti emociÅ¡kai atspariais Ä¯vairiose gyvenimo situacijose. Emocinis atsparumas tyrimo rÄ—muose pasireiÅ¡kia per emocijÅ³ suvaldymÄ…, kantrybÄ™ iÅ¡laukti momento, nusiraminimÄ…, pozityvÅ³ mÄ…stymÄ…, trikdanÄiÅ³ situacijÅ³ nesureikÅ¡minimÄ… bei nuoseklÅ³ tikslo siekimÄ…. IÅ¡ryÅ¡kÄ—jo, kad tÄ—vÅ³ dvasingumas ir Ä¯vairiÅ³ dvasiniÅ³ praktikÅ³ raiÅ¡ka Ä¯galina tÄ—vÅ³ socialinÄ¯ aktyvumÄ… ir asmenines iniciatyvas. TÄ—vÅ³ dvasingumas, kaip asmeninÄ— stiprybÄ—, tampa svarbiu veiksniu gebÄ—ti priimti vaiko negaliÄ… ir matyti jo ateities perspektyvas.
Keywords: dvasingumas; dvasinÄ—s praktikos; Å¡eima; auginanti vaikÄ… su negalia