Lietuvos kolegijÅ³ socialinÄ—s atsakomybÄ—s ataskaitÅ³ palyginamasis vertinimas (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2024)
SocialinÄ—s atsakomybÄ—s tema tampa vis svarbesnÄ— ne tik privaÄiam, bet ir vieÅ¡ajam sektoriui. Visi Å¡ioje srityje Ä¯gyvendinti pokyÄiai ir atlikta paÅ¾anga daÅ¾niausiai atsispindi socialinÄ—s atsakomybÄ—s ataskaitose. TaÄiau kyla daug diskusijÅ³ dÄ—l paÄiÅ³ socialinÄ—s atsakomybÄ—s ataskaitÅ³ rengimo, kadangi dauguma gairiÅ³, rekomendacijÅ³, standartÅ³ ar kt. turi tam tikrÅ³ spragÅ³. Pasigendama detalesnio reikalavimÅ³, keliamÅ³ socialinÄ—s atsakomybÄ—s ataskaitÅ³ turiniui, apimÄiai pristatymo. Be to, stokojama moksliniÅ³ publikacijÅ³, kuriuose bÅ«tÅ³ nagrinÄ—jami aukÅ¡tÅ³jÅ³ mokyklÅ³ socialinÄ—s atsakomybÄ—s ataskaitÅ³ rengimo ir pateikimo klausimai. Å iame straipsnyje, taikant mokslinÄ—s literatÅ«ros analizÄ—s ir aukÅ¡tÅ³jÅ³ mokyklÅ³ socialinÄ—s atsakomybÄ—s bei kitÅ³ dokumentÅ³ analizÄ—s metodus, siekiama Ä¯vertinti Lietuvos kolegijÅ³ socialinÄ—s atsakomybÄ—s ataskaitas. Atlikta mokslinÄ—s literatÅ«ros ir aukÅ¡tÅ³jÅ³ mokyklÅ³ socialinÄ—s atsakomybÄ—s ataskaitÅ³ bei kitÅ³ dokumentÅ³ analizÄ— parodÄ—, kad yra parengti Ä¯vairÅ«s standartai, gairÄ—s, klausimynai, nurodantys koks turÄ—tÅ³ bÅ«ti socialinÄ—s atsakomybÄ—s ataskaitÅ³ turinys. Vieni iÅ¡ pagrindiniÅ³, kurie aptariami straipsnyje, tai PasaulinÄ—s atskaitingumo iniciatyvos standartai, ISO 26000 standarto gairÄ—s ir JungtiniÅ³ TautÅ³ Pasaulinio susitarimo klausimynas. PanevÄ—Å¾io kolegija, Å iauliÅ³ valstybinÄ— kolegija, Kauno kolegija ir Vilniaus kolegija taip pat rengia bei teikia socialinÄ—s atsakomybÄ—s ataskaitas, vadovaujantis Ä¯vardintais dokumentais, kadangi priklauso JungtiniÅ³ TautÅ³ pasaulinio susitarimo iniciatyvai bei yra Ä¯pareigotos teikti socialinÄ—s atsakomybÄ—s ataskaitas. PastebÄ—ta, kad visos kolegijos rengia ir teikia skirtingas socialinÄ—s atsakomybÄ—s ataskaitas â€“ skiriasi struktÅ«ra, apimtis, pavadinimas ir kt. Pastebima, kad tiek PasaulinÄ—s atskaitingumo iniciatyvos standartai, tiek ISO 26000 standarto gairÄ—s, tiek JungtiniÅ³ TautÅ³ Pasaulinio susitarimo klausimynas palengvina socialinÄ—s atsakomybÄ—s ataskaitÅ³ rengimÄ… ir pateikimÄ… aukÅ¡tosiose mokyklose, taÄiau Å¡iÅ³ dokumentÅ³ iÅ¡samumo, aiÅ¡kumo, tinkamumo klausimas iÅ¡lieka tolimesniÅ³ tyrimÅ³ Å¡ioje srityje objektu.
Keywords: socialinÄ— atsakomybÄ—; ataskaita; aukÅ¡toji mokykla