Bendrojo polifenoliniÅ³ junginiÅ³ kiekio ir antioksidacinio aktyvumo nustatymas fermentuotuose siauralapio gauromeÄio (Chamerion angustifolium L.) lapuose (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2024)
Polifenoliniams junginiams, esantiems augaluose, kaip ir kitoms biologiÅ¡kai aktyvioms medÅ¾iagoms, Å¡iuo metu skiriamas didelis dÄ—mesys dÄ—l jÅ³ antioksidaciniÅ³, antimikrobiniÅ³ ir kt. savybiÅ³. LiteratÅ«roje nurodoma, kad augalinÄ—s kilmÄ—s Å¾aliavose bei maisto produktuose esantys antioksidantai gali sumaÅ¾inti laisvÅ³jÅ³ radikalÅ³ kiekÄ¯ organizme arba stabdyti jÅ³ susidarymÄ…, taip pat jie gali padÄ—ti iÅ¡vengti Å¡irdies ir kraujagysliÅ³ ligÅ³, uÅ¾degiminiÅ³ ir neurodegenericiniÅ³ sutrikimÅ³, vÄ—Å¾iniÅ³ lÄ…steliÅ³ dauginimosi ir kt. Siauralapio gauromeÄio (Chamerion angustifolium L.) lapai nuo seno naudojami tradicinÄ—je ir liaudies medicinoje, jiems bÅ«dingas prieÅ¡uÅ¾degiminis, antioksidacinis, prieÅ¡vÄ—Å¾inis, skausmÄ… maÅ¾inantis poveikis. IeÅ¡kant naujÅ³ skoniÅ³ ir siekiant iÅ¡saugoti organoleptinÄ—s arbatÅ³ savybÄ—s bei vaistinÄ—se Å¾olelÄ—se esanÄias biologiÅ¡kai aktyvias medÅ¾iagas vis plaÄiau naudojamas jÅ³ fermentavimas, todÄ—l svarbu parinkti tinkamÄ… fermentacijos trukmÄ™. Å iuo tyrimu buvo siekiama nustatyti kietafazÄ—s fermentacijos Ä¯takÄ… polifenoliniÅ³ junginiÅ³ kiekiui ir antioksidaciniam aktyvumui siauralapio gauromeÄio lapuose. Bendras polifenoliniÅ³ junginiÅ³ kiekis siauralapio gauromeÄio lapÅ³ ekstraktuose nustatytas Folin-Ciocalteu spektrofotometrijos metodu, o antioksidacinis aktyvumas nustatytas 2,2-difenil-1-pikrilhidrazilo (DPPHÂ·) radikalÅ³ suriÅ¡imo metodu. Tyrimu nustatyta, kad bendras polifenoliniÅ³ junginiÅ³ kiekis ir antioksidacinis aktyvumas fermentuoto siauralapio gauromeÄio lapuose priklauso nuo kietafazÄ—s fermentacijos trukmÄ—s. Optimali siauralapio gauromeÄio kietafazÄ—s fermentacijos trukmÄ— yra 36 val., Å¡iomis sÄ…lygomis nustatytas didÅ¾iausias polifenoliniÅ³ junginiÅ³ kiekis (1,816 Â± 0,005 mg/g) ir antioksidacinis aktyvumas (41,7 Â± 1,51 proc.). Ilginant kietafazÄ—s fermentacijos trukmÄ™ bendras polifenoliniÅ³ junginiÅ³ kiekis ir antioksidacinis aktyvumas maÅ¾Ä—jo. Ä®vertinus antioksidacinio aktyvumo priklausomybÄ™ nuo bendrojo polifenoliniÅ³ junginio kiekio, nustatyta koreliacija tarp Å¡iÅ³ rodikliÅ³ (Rb = 0,782). Galima teigti, kad kuo daugiau polifenoliniÅ³ junginiÅ³ yra fermentuoto siauralapio gauromeÄio lapuose, tuo didesniu antioksidaciniu aktyvumu jis pasiÅ¾ymi.
Keywords: Chamerion angustifolium L.; polifenoliniai junginiai; antioksidacinis aktyvumas; kietafazÄ— fermentacija