GYVENTOJÅ² NUOMONÄ– APIE AUGALINIÅ² VAISTÅ² VARTOJIMÄ„, SERGANT Å LAPIMO TAKÅ² INFEKCIJOMIS (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2017)
Straipsnyje aptariama sukaupta patirtis ir stebÄ—jimai, kurie leido Å¾monÄ—ms atskleisti savybes daugelio augalÅ³, kurie palaipsniui pateko Ä¯ liaudies medicinos arsenalÄ…, nurodoma, kad XX a. atsirado didesnis pasitikÄ—jimas technologijoms, pradÄ—ta naujÅ³ cheminiÅ³ preparatÅ³ sintezÄ—, o gydymas augalais sumenkintas. Tyrimai rodo, kad Å¡lapimo takÅ³ infekcija Å TI yra viena daÅ¾niausiÅ³ infekcijÅ³, pasireiÅ¡kianÄiÅ³ tiek naujagimiui, tiek senyvo amÅ¾iaus Å¾mogui. SuaugusiÅ³jÅ³ Å TI yra tarp daÅ¾niausiÅ³ bakteriniÅ³ infekcijÅ³. Su Å¡ia infekcija susiduria dauguma gydytojÅ³, todÄ—l tai kelia dideliÅ³ ekonominiÅ³ nuostoliÅ³. Straipsnyje nurodoma, kad reikia ieÅ¡koti bÅ«dÅ³, kaip sumaÅ¾inti tokias gydymo iÅ¡laidas, ieÅ¡kant natÅ«ralesniÅ³ gydymo sprendimÅ³, pirma iÅ¡siaiÅ¡kinant gyventojÅ³ poÅ¾iÅ«rÄ¯ Ä¯ augaliniÅ³ vaistÅ³ vartojimÄ…, gydantis Å¡lapimo takÅ³ infekcijÄ…. Straipsnyje pateikiami atlikto tyrimo rezultatai, atskleidÅ¾iantys, kad: Å¡lapimo takÅ³ infekcija yra bakterijÅ³, patekusiÅ³ Ä¯ Å¡lapimo takus, sukelta infekcija. Jai gydyti yra iÅ¡skirti augalai, kurie pasiÅ¾ymi diuretiniu, Å¡lapimo takus dezinfekuojanÄiu, nuo uÅ¾degimo poveikiu. Tyrimo rezultatai atskleidÄ—, kad Å¡lapimo takÅ³ infekcija yra gana daÅ¾nai pasitaikanti tarp gyventojÅ³; respondentai, susirgÄ™ Å TI daÅ¾niausiai kreipÄ—si Ä¯ Å¡eimos gydytojÄ…, taÄiau kiti bandÄ— gydytis patys augaliniais vaistais. Tyrimo rezultatai nustatÄ—, kad gyventojÅ³ nuomonÄ— apie augaliniÅ³ vaistÅ³ vartojimÄ…, sergant Å¡lapimo takÅ³ infekcija yra teigiama ir jie jais gydytÅ³si, jei susirgtÅ³.