ANTROPOGENINIÅ² TARÅ OS Å ALTINIÅ² Ä®TAKA UPÄ–S ARMONOS VANDENS KOKYBEI (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2017)
Pagal fizikiniÅ³-cheminiÅ³ kokybÄ—s elementÅ³ rodiklius upiÅ³ ekologinÄ— bÅ«klÄ— klasifikuojama Ä¯ labai gerÄ…, gerÄ…, vidutinÄ™, blogÄ… ir labai blogÄ…. Apie pusÄ— Lietuvos upiÅ³ neatitinka geros arba labai geros ekologinÄ—s bÅ«klÄ—s. UpiÅ³ vandens kokybei turi Ä¯takos sezoniniai pokyÄiai bei antropogeninÄ— tarÅ¡a. Å iuo tyrimu buvo siekiama Ä¯vertinti antropogeniniÅ³ tarÅ¡os Å¡altiniÅ³ Ä¯takÄ… upÄ—s Armonos vandens kokybei. Tyrimas buvo atliktas bendradarbiaujant Vilniaus kolegijai, Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento ValstybinÄ—s analitinÄ—s kontrolÄ—s skyriui ir Vilniaus Gedimino technikos universitetui. Tyrimo atlikimo data nuo 2015 metÅ³ spalio iki 2016 metÅ³ birÅ¾elio mÄ—n. Armonos vandens mÄ—giniai buvo paimti skirtingose upÄ—s atkarpose laikantis standarto LST ISO 5667-6:2015 reikalavimÅ³. MÄ—giniÅ³ paÄ—mimo vietos buvo pasirinktos Ä¯vertinus Å¡alia upÄ—s esanÄius galimus tarÅ¡os Å¡altinius. Siekiant Ä¯vertinti upÄ—s vandens kokybÄ™ buvo atlikti mÄ—giniÅ³ fizikiniÅ³-cheminiÅ³ parametrÅ³ tyrimai. UpÄ—s vandens kokybei Ä¯vertinti buvo nustatomi parametrai: savitasis elektrinis laidis (LST EN 27888:2002), aktyvi vandens reakcija (LST ISO 10523:2012), spalva (LST ISO 7887:2012), skendinÄios medÅ¾iagos (LST EN 872:2005), biocheminis deguonies suvartojimas per 7 paras (ISO 5815-2:2003), fosfatinis fosforas (LST EN ISO 6878:2004), bendrasis fosforas (LST EN ISO 6878:2004), nitratinis azotas (LST ISO 7890-3:1998), nitritinis azotas (LST EN 26777:1999), amonio azotas (LST ISO 7150-1:1998) bei bendrasis azotas (LST EN ISO 11905-1:1997). Gauti rezultatai buvo lyginami su upiÅ³ geros ekologinÄ—s bÅ«klÄ—s rodikliÅ³ vertÄ—mis. Nustatyta, kad upÄ™ labiausiai terÅ¡ia Å¡alia vykdoma Å¾emÄ—s Å«kio veikla, gyventojai, kuriÅ³ namÅ³ Å«kiai neprijungti prie nuotekÅ³ surinkimo tinklÅ³ bei Ä¯ upÄ™ iÅ¡leidÅ¾iamas valymo Ä¯renginiÅ³ vanduo. Armonos vanduo neatitinka nustatytÅ³ upÄ—s geros ekologinÄ—s bÅ«klÄ—s reikalavimÅ³ atkarpose ties VidumiÅ¡kiÅ³ kaimu, Å¾emiau Deltuvos kaimo, upÄ—s iÅ¡takoje, aukÅ¡Äiau Siesiko eÅ¾ero ir Å¾emiau santakos su Pavarklu.