MOTYVAVIMO PRIEMONIÅ² POVEIKIS BENAMIÅ² ELGSENOS POKYÄŒIAMS (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2017)
BenamystÄ—s, kaip permanentinio socialinio reiÅ¡kinio, iÅ¡takos yra labai senos. BenamiÅ³ skaiÄius pasaulyje nuolatos auga. TokÄ¯ spartÅ³ augimÄ… lemia ilgalaikis nedarbas, turtinÄ— Å¾moniÅ³ diferenciacija, skurdas, dalies gyventojÅ³ dorovinÄ— ir psichinÄ— degradacija. Dabartiniu metu benamystÄ— Ä¯vardijama, kaip viena kraÅ¡tutiniausiÅ³ atskirties formÅ³, Ä¯ kuriÄ… patekÄ™ Å¾monÄ—s visiÅ¡kai arba dalinai eliminuojami iÅ¡ visiems Ä¯prastos ekonominÄ—s, kultÅ«rinÄ—s, dvasinÄ—s Å¾moniÅ³ bendravimo erdvÄ—s. Socialinio darbuotojo taikomos motyvavimo priemonÄ—s, benamio savÄ™s motyvavimas yra reikÅ¡mingi norint nutraukti benamystÄ™. Ä®vertinus temos aktualumÄ…, tyrimo tikslas â€“ motyvavimo priemoniÅ³ poveikis benamiÅ³ elgsenos pokyÄiams. Straipsnyje teoriniu aspektu yra nagrinÄ—jami benamiams kylantys trukdÅ¾iai savÄ™s motyvavimo procese, pasirinktos socialiniÅ³ darbuotojÅ³ taikomos motyvavimo priemonÄ—s. Kokybiniu tyrimu iÅ¡siaiÅ¡kinta, kas trukdo benamiams keistis, kokios socialinio darbuotojo taikomos motyvavimo priemonÄ—s yra veiksmingos, kokios socialinio darbuotojo klaidos sukelia pasiprieÅ¡inimÄ…, sumaÅ¾ina norÄ… keistis.